Kvůli Fukušimě rezignoval poradce japonské vlády

Tokio – Na protest proti příliš liknavému postupu japonské vlády při zajištění bezpečnosti obyvatel během nedávného zemětřesení a jaderné havárii rezignoval jeden z kabinetních poradců Tošiso Kosako. Expert na jadernou energetiku při veřejném oznámení svého odchodu kritizoval vládu za podcenění situace a nedostatečné informování o množství a rozsahu radiace v okolí fukušimské elektrárny. Svou rezignací tak Kosako přilil olej do ohně stále důraznější kritice, které Tokio čelí za špatné řízení po katastrofě a havárii elektrárny. Jako příklad uvedl hranici 20 milisievertů povolenou u havarované elektrárny Fukušima v oblasti, kde jsou základní školy.

Premiér Naoto Kan jmenoval Kosaka odborným poradcem hned po extrémně ničivém březnovém zemětřesení, jež mělo sílu devíti stupňů. O život přišlo přes 14 300 osob, dalších téměr 12 000 se označuje za pohřešované. V Japonsku je nyní týden národních svátků, a proto do postižených oblastí míří stovky dobrovolníkům kteří pomáhají s odklízením škod. Energetická společnost Tepko se dál snaží urychlit odčerpávání radioaktivní vody a zabránit dalšímu úniku radiace.

Energetická společnost TEPKO dnes oznámila nasazení nového druhého čerpadla, kterým se snaží dostat vysoce radioaktivní vodu z reaktoru fukušimské elektrárny. Její velmi složité odčerpání je totiž podmínkou pro obnovení chladícího systému, bez něhož dál hrozí úniky radiace.

Japonci ve svém volnu vyrážejí pomoci (zdroj: ČT24)

Dolní komora schválila peníze na obnovu

Dolní komora japonského parlamentu dnes schválila mimořádný rozpočet v objemu čtyř bilionů jenů (asi 802 miliard Kč) na obnovu poničených oblastí. Přestože je to vysoká částka, bude to patrně jen zlomek výdajů, které budou muset Japonci vynaložit. Zemětřesení totiž napáchalo nejrozsáhlejší škody od druhé světové války. O návrhu bude v pondělí hlasovat ještě horní komora, která by jej měla bez problémů podpořit. Opozice, která má v horní komoře většinu, už totiž dala najevo ochotu peníze uvolnit. První částka je určena hlavně na úklid a na výstavbu dočasných příbytků.

Tokio dál protestuje proti krokům vlády

V tokijském parku Jójogi k protestu proti jaderné energetice sešlo 450 aktivistů. Nesli transparent s nápisem Elektřina pro Tokio, oběť ve Fukušimě. Protesty sílí od pašijového týdne a mají pokračovat i po víkendu. „Stalo se to, čeho jsem se bál. Je strašné vystavovat děti tak vysoké úrovni radiace,“ řekl účastník dnešního protestu Kendži Kitamura.

Podpořit rodnou zemi chtějí i Japonci žijící v Praze. Na vltavském nábřeží pod Čechovým mostem proto už podruhé uspořádali charitativní bazar. Shromažďuje se zde hlavně oblečení či drobné dárky pro děti. Vybrané peníze půjdou na konto Červeného kříže přímo do Tokia.