Levandule zachrání vaše kedlubny

Praha – Mnohé druhy rostlin se dokáží bránit proti škůdcům, aniž by potřebovaly postřiky. Na této schopnosti některých zástupců rostlinné říše je postaven projekt, na němž pracují čeští botanici a chemici. Na trhu sice už insekticidy z rostlinných extraktů jsou, ale jen z dovozu a vyrobeny z rostlin, které rostou v tropech. Čeští vědci ovšem zjistili, že insekticidy mohou získat i z rostlin, které běžně rostou v Česku.

Kedlubnám pomůže třeba levandule, paprikám zase saturejka. Místo chemie může být v postřiku proti škůdcům jen čistá příroda. Některé rostliny totiž v sobě mají látky, které hmyz buď zabíjejí, nebo alespoň odpuzují. „Nejúčinnější byla routa vonná, saturejka zahradní a levandule lékařská,“ prozradil Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Mšice, svilušky, listožravé housenky nebo mandelinky bramborové si po postřiku z jejich výtažků na zelenině nebo květinách nepochutnají.

Výtažky se z bylinek vesměs destilují nebo louhují, čeští vědci ale na ně použili takzvanou superkritickou extrakci. Ta z nich za vysokého tlaku a působení oxidu uhličitého účinné látky doslova vyždímá. „Díky tomu obsahují nejen těkavé látky, ale i voskovité nebo fenolické, a tak zvyšují účinnost extraktu,“ vysvětlila Marie Sajfrtová z Ústavu chemických procesů AV ČR.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Zahrádkáři si ještě počkají

Zemědělci nebo zahrádkáři si ale na ekologické insekticidy, které by byly vyráběny v Česku z rostlin na tuzemských zahrádkách, ještě musí počkat. „Cesta je daleká. Než budou uděleny patenty, uplyne ještě nějaká doba,“ potvrzuje Roman Pavela. Chemici nicméně už sestavili matematický model, který umožňuje spočítat, jak bude vypadat výtažek z rostlin při extrakci třeba za různého tlaku nebo teploty. Model usnadní případnou průmyslovou výrobu extraktu.

  • Superkritická extrakce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2510/250991.jpg
  • Mšice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2510/250993.jpg