Syrská tajná policie podnikla razie proti vládním odpůrcům

Damašek - Vláda v Sýrii dál tvrdě potlačuje demonstrace. Tamní tajná služba ve městě Dará zabila deset lidí a zatkla asi 500 odpůrců režimu prezidenta Bašára Asada. Zadrželi především muže mezi 15 a 40 lety a odvezli je do internačních táborů na neznámém místě. Zatčena byla údajně i zastánkyně lidských práv Diana Džavabraová. Už před týdnem obsadily Dará desítky tanků. Podle lidskoprávních organizací zabila syrská armáda po celé zemi během nepokojů skoro 6 stovek lidí. Vláda teď nabídla svým odpůrcům, že pokud se přihlásí úřadům, nebudou stíháni.

„Jsem Diana Džavabraová z Dará,“ křičela podle svědků žena, když ji tajná policie před jejím domem převáděla do přistaveného vozu. Devětatřicetiletá ochránkyně lidských práv se v březnu měla zúčastnit demonstrace, která požadovala propuštění politických vězňů. 

Jenže Džavabraová neskončila za mřížemi jediná. Tajná policie včera v Sýrii pozatýkala na 500 protivládních stoupenců, kteří požadují odstoupení prezidenta Bašára Asada. „Pokračují ve své zatýkací operaci ve všech syrských městech. Mají seznamy a s těmi prohledávají dům od domu,“ popsal zásah tajných policistů aktivista Amar Kurábí. „Děje se to bez zatykačů. Nevíme, z čeho je obviňují. Nikdo to neví,“ dodal.  

Ten nabídl svým odpůrcům podmínečnou amnestii. Kabinet oznámil, že ti, kdo se „nechali svést k trestným činům“, se mohou vyhnout stíhání, pokud se do dvou týdnů přihlásí úřadům. 

Podle údajů organizací na ochranu lidských práv bylo při policejních a vojenských zásazích proti demonstrantům zabito už přes 560 civilistů. Několikanásobně vyšší je pak počet zatčených, kteří jsou prý ve vazbě týráni a mučeni.

Červený kříž žádá přístup ke zraněným

Mezinárodní výbor Červeného kříže vyzval syrské úřady k okamžitému zrušení restrikcí, které znemožňují zdravotníkům přístup k obětem násilí vládních sil proti demonstrantům v syrském městě Dará. Francie chce, aby Evropská unie zareagovala na násilné potlačování prodemokratických protestů v Sýrii uvalením sankcí na syrské vedení, včetně prezidenta Bašára Asada.

„Vláda, která zabíjí své občany, protože chtějí vyjádřit vlastní názory a nastolit skutečnou demokracii, ztrácí svou legitimitu,“ citovala agentura AFP prohlášení francouzského ministra zahraničí Alaina Juppého. Už v pondělí šéf francouzské diplomacie řekl, že svržení režimu prezidenta Asada bude nevyhnutelné, jestliže bude pokračovat v represích proti demonstrantům.

Jen od soboty bylo v Sýrii zatčeno přes 1000 osob a mnoho dalších je nezvěstných. „Zatýkání proměnilo Sýrii ve velkou věznici, zatýkají všechny, kdo chtějí demonstrovat,“ řekl agentuře AP šéf Syrské organizace na ochranu lidských práv Amar Kurábí. Jeho organizace vyzvala odpůrce režimu k časově neomezeným protestním mítinkům v syrských městech, počínaje dnešním večerem.