Nejvíc peněz si ve Švýcarsku uložil Mubarak

Bern - Švýcarsko sečetlo peníze, které si u tamních bank uložili svržení či zpochybnění severoafričtí vládci, a nakonec došlo k sumě v řádu stovek milionů franků. Nejvíc si u finančních ústavů v alpské zemi uložil bývalý egyptský prezident Husní Mubarak. Těsně za ním následují lídři libyjského režimu. Řádově méně u švýcarských bank uložil tuniský exprezident Zín Abidín bin Alí. Země všechny účty zmrazila.

Trojici severoafrických autokratů, kteří v uplynulých měsících přišli o vládu nad svými zeměmi, vévodí prezident Mubarak. Na švýcarských kontech měl v přepočtu sedm miliard a sedm set milionů korun. Druhá pozice připadla režimu Muamara Kaddáfího, který měl u švýcarských bank o necelou miliardu korun méně. „Tato suma byla zmrazena na základě blokačního rozhodnutí švýcarské vlády podle zákona o potírání ilegálních účtů ve Švýcarsku,“ řekl mluvčí švýcarského ministerstva zahraničí Lars Knuchel.

Stejně se Švýcarsko zachovalo i v případě fondů exprezidenta Mubaraka, jejichž zmrazení oznámilo už 11. února, a bin Alího. Ten měl na kontech oproti zbývajícím vládcům řádově méně, i tak ale suma přesahuje miliardu korun.

Švýcarsko obstavilo účty severoafrickým vládcům (zdroj: ČT24)

Bern v posledních letech změnil své zákony, pokud se jedná o fondy svržených diktátorů v bankách švýcarské konfederace. Ve snaze zlepšit svůj obraz ve světě nyní Švýcarsko umožňuje vrátit prostředky, které si v jeho bankách uložili svržení autoritativní vládci, zpět zemím, jimž dotyční předtím vládli. Podle těchto zásad byla zmrazena například i konta samozvaného vítěze voleb v Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba.

Zlato
Zdroj: ČT24