Ze dna Atlantiku vyzvednuta druhá černá skříňka

Paříž - Pátrací týmy vyzvedly z vod Atlantiku i druhou černou skříňku letadla společnosti Air France, které se zřítilo v červnu 2009 na trase z brazilského Ria de Janeira do Paříže. Vyšetřovatelé se tak můžou dostat o kus blíže k objasnění příčiny této katastrofy. Při pádu letadla do moře tehdy zahynulo všech 228 lidí na palubě.

Pátrací týmy včera večer z vod Atlantiku vyzvedly i druhou černou skříňku Airbusu A330 francouzské společnosti Air France. Letadlo se 1. června roku 2009 zřítilo cestou z brazilského Ria de Janeiro do Paříže.

Druhá černá skříňka by mohla napovědět, co se dělo v kokpitu, zaznamenávala totiž zvuky v pilotní kabině. Vyšetřovatelé nyní zkoumají i první černou skříňku, kterou se podařilo vyzvednout o víkendu. Ta obsahuje technická data o letu, především výšku letu a rychlost. Výsledky zkoumání by mohly být známy příští týden. 

Vyšetřovatelé by tak mohli získat zásadní informace, které by mohly objasnit, co se vlastně při nehodě stalo. O příčinách nehody se totiž stále spekuluje, odborníci odhadují, že letadlo mohlo mít problémy s měřením rychlosti a výšky.