Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhynutí, varuje Brusel

Brusel – Evropská komise chce zastavit ubývání živočichů a rostlin. Zhruba čtvrtině totiž hrozí vyhynutí. Unie proto představila strategii, která tomu má zabránit. Komise chce proto do budoucna více kontrolovat invazivní živočišné a rostlinné druhy. Chce také zvýšit využívání „zelených“ technologií.

Do roku 2020 chce Evropská komise zastavit úbytek živočišných a rostlinných druhů. Postupné ubývání biodiverzity totiž podle Bruselu představuje vážná rizika a může mít i citelné ekonomické dopady. „V Evropě je biodiverzita v krizi. Vymírání druhů běží bezprecedentním tempem,“ varovala komise. 

Příroda podle EU:

  • Až čtvrtině evropských živočišných druhů hrozí vyhynutí.
  • Asi 22 procent původních evropských druhů ohrožují takzvané invazivní druhy. 

Unie proto plánuje:

  • Větší kontrolu invazivních druhů.
  • Zlepšování a obnovování ekosystémů a jejich fungování.
  • Zajištění udržitelnosti činností v oblasti zemědělství a lesnictví.
Studio ČT24 o ubývání rostlinných a živočišných druhů (zdroj: ČT24)

Dopady to má na čistotu vod, vzduchu, na ochranu před povodněmi i na různé ekonomické a sociální oblasti. Citelně se to dotýká zemědělství, například opylování. To se citelně v Evropě zhoršuje, zdůraznil Brusel. 

„Je to náš přírodní kapitál, který utrácíme příliš rychle - a všichni víme, co se stane, když si budeme půjčovat nad své poměry. Měli bychom si všichni uvědomit závažnost této situace i to, jak jsme v minulosti selhávali při řešení tohoto problému,“ prohlásil dnes eurokomisař Janez Potočnik o tom, jak lidé nakládají s přírodou.