Šešelj žádal v Haagu o zproštění obvinění, ale neuspěl

Haag – Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj neuspěl u haagského Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se žádostí o zproštění obvinění. Soud ji dnes totiž zamítl. Šešelj čelí obvinění z válečných zločinů, kterých se měl dopustit během ozbrojených konfliktů v Chorvatsku a Bosně na počátku devadesátých let 20. století.

Šešelj obvinění popírá, přiznává sice svou nacionalistickou rétoriku, odmítá ale veškerý podíl na válečných zvěrstvech. Šešelj proto na základě směrnice žádal ICTY o osvobození. Soudce podle práva může zrušit celou žalobu nebo její část, pokud neexistuje dostatek důkazů. Soudce se tak nicméně nerozhodl a Šešeljovu žádost zamítl. 

Někdejší srbský vicepremiér Šešelj se měl jako spojenec bývalého jugoslávského a srbského prezidenta Slobodana Miloševiče podílet na etnických čistkách rozsáhlých oblastí v Bosně, Chorvatsku a severosrbské provincii Vojvodině. Mezi body obžaloby jsou mimo jiné vražda, mučení, sexuální násilí, nucené vystěhování a ničení majetku. 

Šešelj se haagskému tribunálu dobrovolně vydal v únoru 2003 a od té doby je v haagské věznici Scheveningen. Odtud nadále řídí Srbskou radikální stranu.