Obama dnes navštíví newyorské Ground Zero

New York – Jen několik dní poté, co americké speciální komando v Pákistánu zabilo vůdce teroristické organizace al-Káida Usámu bin Ládina, navštíví dnes americký prezident Barack Obama místo, kde v New Yorku stávaly mrakodrapy Světového obchodního centra zničené teroristickými útoky 11. září 2001. Za strůjce těchto útoků je považován právě bin Ládin. Na vzpomínkové akci se Obama sejde mimo jiné s pozůstalými obětí těchto útoků.

Obama na takzvaném Ground Zero, které navštíví poprvé od doby, kdy se ujal úřadu prezidenta, podle Bílého domu položí věnec a setká se v soukromí také s pozůstalými obětí teroristických útoků na New York a Washington. Obětí bylo ke třem tisícům. Americký prezident by měl také během návštěvy New Yorku hovořit s lidmi, kteří na místě po útoku zasahovali.

Prezident podle Bílého domu v New Yorku nechystá veřejné projevy. Na vzpomínkovou akci pozval mimo jiné svého předchůdce v úřadu George Bushe mladšího a bývalého starostu New Yorku Rudyho Giulianiho. Bush pozvání sice ocenil, ale odmítl. Po odchodu z funkce hlavy státu si prý nadále přeje zůstat v ústraní.

Na Ground Zero zatím Obama naposledy zavítal ještě jako senátor a kandidát na prezidenta v roce 2008. Spolu s protikandidátem Johnem McCainem si tehdy připomněl sedmé výročí útoků, za něž byla zodpovědna právě teroristická síť vedená bin Ládinem.