Amsterdamská okna ozdobí portréty židů zabitých za války

Amsterdam - Nizozemsko slaví Den osvobození jako připomínku konce druhé světové války. Historický výbor v Amsterdamu letos požádal majitele tisíců domů, aby vyvěsili plakát připomínající původní židovské obyvatele. Cílem je ukázat, jak velký kus města s nacistickým holocaustem zmizel. V nacistických koncentračních táborech zemřelo 70 procent předválečné židovské populace Amsterdamu, skoro 62 tisíc lidí.

Plakáty na amsterdamských domech připomínají, kde všude bydleli židé zavraždění za druhé světové války. Kenneth Kuhn dnes vlastní jeden z těchto domů a říká: „Ti lidé si mysleli, že tu v klidu dožijí. Když se sem stěhovali, určitě si to vymalovali, uklidili, ale pak jim události všechny sny zničily.“

V Kanadě díky internetu našel příbuzné Leuwových, kteří tu byli do války, a získal jejich fotografie. „Vyvěsili jsme portréty čtyř členů rodiny, každý má jiný charakter. Třeba je vám 65 let a podíváte se na obraz matky a napadne vás - je stará jako já, to je strašné, co se s ní stalo,“ podotkl Kuhn.

Nizozemsko slaví Den osvobození (zdroj: ČT24)

Připomenout zavražděné obyvatele napadlo marketingového manažera, který se zajímal o historii svého bydliště. „Plakáty názorně upozorňují, jak vypadal židovský Amsterdam a jak obrovské drama to bylo pro židy,“ upozorňuje iniciátor akce Fritz Rijksbaron. „Toto je jeden z 21 tisíců 662 domů, kde žili židé zavraždění za druhé světové války“, stojí na černobílém plakátku. Vzpomínkový výbor je rozdává a majitelům domů dává i jména jejich předválečných předchůdců. „Zůstává skvrnou na nizozemských dějinách, že tolik Nizozemců nese vinu za vraždu tolika židů,“ dodal Rijksbaron.