Po zabití bin Ládina uctil Obama památku obětí 11. září

New York - Americký prezident Barack Obama dnes v New Yorku položil věnec na místě, kde až do teroristického útoku z 11. září 2001 stály dvě věže Světového obchodního střediska (WTC). Několik dní po smrti jejich inciátora Usámy bin Ládina zabitého v Pákistánu americkým komandem tak uctil téměř 3000 obětí tragické události. Bílý dům prezidentovu cestu do New Yorku označil za „očistný okamžik pro americký lid“.

Pietní chvíli mimo jiné přihlížela čtrnáctiletá Payton Hallová, jež Obamovi napsala dopis o svém otci, který byl jednou z obětí 11. září. Prezident si její účast na obřadu osobně vyžádal. Kromě dívky byli na místě další pozůstalí, zástupci hasičů a policistů či bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani a jeho nástupce Michael Bloomberg. Obřad se konal u stromu, který přežil pád dvojčat, byl převezen do botanické zahrady a později zpět na takzvané Ground Zero.

Bílý dům ve středu prezidentovu návštěvu v New Yorku označil za „očistný okamžik pro americký lid“. Obama přitom pobyt ve městě pojal spíše pietně, nechystá například žádné veřejné projevy. S pozůstalými se hodlá setkat v soukromí. Někteří z nich uvedli, že zabití bin Ládina pro ně představuje příležitost konečně se vyrovnat se ztrátou blízkých.

Jeho návštěvu v New Yorku doprovází přísná bezpečnostní opatření. Dokládají, že přes smrt šéfa teroristické sítě al-Káida obavy z ní ve Spojených státech rozhodně neopadly. V newyorských ulicích tak dnes byla velká přítomnost policistů, na střechách jsou odstřelovači a před hasičskou stanicí, kterou navštívil Obama, stála hradba z těžkých nákladních vozů.

Barack Obama:

„Jsme na symbolickém místě výjimečné oběti, která byla učiněna toho strašného dne před téměř deseti lety. Když říkáme, že nikdy nezapomeneme, myslíme to vážně.“

V blízkosti takzvaného Ground Zero, kde stávala dvojčata, se již od rána shromažďovali lidé. „Obama dostal Usámu,“ provolávali mimo jiné. Šéf Bílého domu místo, kde vzniká památník téměř 3000 obětí teroristického útoku, jako prezident navštíví poprvé. Předtím zde ale byl jako senátor a kandidát na amerického prezidenta.

Na vzpomínkovou akci pozval mimo jiné svého předchůdce v úřadu George Bushe mladšího a bývalého starostu New Yorku Rudyho Giulianiho. Bush pozvání sice ocenil, ale odmítl. Po odchodu z funkce hlavy státu si prý přeje zůstat v ústraní.

Vzpomínková akce se dnes uskutečnila i u amerického ministerstva obrany ve Washingtonu, do kterého podobně jako do „dvojčat“ v New Yorku narazilo letadlo unesené teroristy. Věnec zde položil viceprezident Joe Biden.