Protiteroristické zákony rozdělují německou politickou scénu

Berlín - Německá vláda se rozhádala kvůli terorismu. Letos vyprší platnost protiteroristických zákonů zavedených po 11. září 2001 a vládní liberálové si nepřejí jejich prodloužení na rozdíl od CDU kancléřky Merkelové. Zákony umožňují bezpečnostním orgánům třeba prohlížet počítače, kontrolovat komunikaci nebo shromažďovat data od různých institucí.

„Víme, že nebezpečí terorismu trvá. A proto náš boj proti němu bude pokračovat,“ prohlašuje po zabití Usámy bin Ládina německá kancléřka Angela Merkelová. Jenže ne každý s ní souhlasí.

Otázka, co dál s protiteroristickými zákony, štěpí německou koalici. Ozývají se hlasy, že by se zákony měly přehodnotit. „Je to celý balík moci pro bezpečnostní složky. CDU chce všechno prodloužit paušálně. My jsme toho názoru, že každé z opatření se musí přezkoumat zvlášť. Jsou tam i taková, která za 10 let nikdo ani jednou nepoužil. Minimálně ta se můžou v klidu škrtnout. Třeba předpis kolem sledování četnosti užívání pošty,“ myslí si Gisela Piltzová, mluvčí pro vnitřní bezpečnost FDP. Liberálům se také nelíbí třeba pokuty pro cestovní kanceláře nebo banky, když nechtějí poskytnout data.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Hádá se ale i opozice. Sociální demokraté by prodlužovali, zelení jen něco. Kdo a kam bude ustupovat, by mělo být jasné do léta, než se zákonodárci vypraví na parlamentní prázdniny.