Útoky Tálibánu v Kandaháru neustávají

Kábul - V jihoafghánském Kandaháru dnes druhým dnem pokračují boje mezi vládními jednotkami a stoupenci hnutí Tálibán, kteří v sobotu zaútočili na objekty provinční správy. Zahynuli nejméně tři členové vládních oddílů, zatímco ztráty na straně povstalců nejsou známy. Počet zraněných jde do desítek. Na několika místech bylo dnes v Kandaháru slyšet střelbu z kulometů a exploze. Vládní síly mají podporu příslušníků jednotek Severoatlantické aliance.

Boje v noci na dnešek zeslábly, ale povstalci ještě ráno měli pod kontrolou budovu poblíž guvernérského areálu, odkud v sobotu stříleli na vládní objekty. Kandahárský policejní velitel připustil, že bude složité povstalce ze členité budovy vypudit, vyjádřil však přesvědčení, že se to nakonec podaří.

Sérii koordinovaných útoků proti provinční správě zahájila v sobotu exploze poblíž sídla guvernéra v centru města, po které následovalo několik dalších výbuchů v jiných částech Kandaháru. Údajně sebevražední atentátníci ve vozech napadli mimo jiné budovu zpravodajské služby, základnu zahraničních jednotek a kontrolní stanoviště afghánské policie. Následovala palba mimo jiné z granátometů na guvernérský areál; bojovníci Tálibánu přitom jako opěrný bod využili blízkého pětipodlažního obchodního střediska.

Mluvčí Tálibánu prohlásil, že útok nesouvisí se smrtí Usámy bin Ládina, jehož v pondělí v Pákistánu zabilo americké komando. Kandahárská akce je prý součástí ofenzivy proti afghánským a mezinárodním jednotkám, o jejímž zahájení Tálibán informoval minulý týden.