Skotsko by mohlo hlasovat o své nezávislosti

Londýn - Britská vláda nebude bránit referendu o nezávislosti Skotska. Prohlásil to ministr v koaličním kabinetu Spojeného království Michael Moore. Plebiscit o odtržení dlouhodobě prosazuje Skotská národní strana. A právě ta obsadí po čtvrtečních volbách v novém zemském parlamentu poprvé absolutní většinu křesel.

Majestátní Edinburgh, chlouba Skotska, je od roku 1999 sídelní město skotského parlamentu. A podle skotských nacionalistů je také budoucí metropolí nezávislého státu. Po čtvrtečních volbách je jejich vroucné přání svému naplnění o krůček blíž. „Skotská národní strana dostala od lidí takovou důvěru jako žádná jiná strana v dějinách skotských voleb. Chceme tohoto mandátu využít k posílení pravomocí našeho parlamentu,“ řekl po volbách předseda strany Alex Salmond.

Nové rozložení sil v parlamentu také vítězi voleb umožní prosadit uspořádání referenda o nezávislosti, které už dlouho slibuje, ale zatím neměl sílu jej prosadit. Záruku, že Skotové budou hlasovat pro samostatnost, ale rozhodně nemá. „Kdo ví, co se stane, ale všechny průzkumy veřejného mínění naznačují, že dobré dvě třetiny Skotů si nepřejí opustit Spojené království,“ míní šéfredaktor listu The Scotsman John McLellan.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

V časech hospodářského útlumu a krachujících bank si mnozí Skotové moc dobře uvědomují, že bez podpory Londýna by se jim mohlo vést i mnohem hůř. Historický volební úspěch skotských nacionalistů tak vůbec nemusí souviset s touhou po odtržení. Obyvatel Glasgow to komentuje: „Myslím, že lidi prostě přestali věřit labouristům, kteří ve Skotsku vždycky vyhrávali. Vzkázali jim, že nejsou spokojeni s tím, co předvádějí.“

V názoru na skotskou nezávislost se ovšem šéf labouristů Ed Miliband se svým hlavním rivalem z Konzervativní strany Davidem Cameronem vzácně shodne. Oba jsou jednoznačně proti.

Křesla ve skotském parlamentu
Zdroj: ČT24