Medvěděv poděkoval veteránům a popil s nimi vodku

Moskva - Rusko si připomíná 66. výročí porážky nacistického Německa. Oslavilo to přehlídkou 20 tisíc vojáků a bojové techniky na Rudém náměstí v Moskvě, která vyjde v přepočtu na 360 milionů korun. Zaznívá kritika, že Kreml by měl peníze dát spíš bývalým vojákům, kteří žijí v chudobě. To ale Medvěděv odmítl. V předvečer státního svátku Dne vítězství se ruský prezident Medvěděv také sešel s válečnými veterány.

Medvěděv se v neděli sešel s veterány. Popil s nimi vodku a pojedl kaši z polní kuchyně. Společně s vojáky si pak zanadával na to, jak je drahá pohanka, ze které byla kaše vyrobena. 

Dnes proběhla v Moskvě každoroční velkolepá přehlídka. Na Rudém náměstí pochodovalo na 20 tisíc vojáků, oproti loňsku ale chyběly čestné jednotky zemí Severoatlantické aliance. Prezident Medvěděv poděkoval válečným veteránům a ujistil je, že jejich hrdinství budou ctít i další generace. „Svoboda lidí, čest země a mír v rodném domu je drahý každému a dělá z nás jednotný a silný národ,“ řekl. 

Proč Rusko slaví konec války až 9. května?

Německo podepsalo kapitulaci v noci 8. května, kdy v Moskvě byl vzhledem k časovému rozdílu už 9. květen.

Na závěr defilé se předvedla více než stovka kusů vojenské techniky, včetně strategických raket Topol-M, systémů protivzdušné obrany S-400, tanků T-90, taktické raket Iskander M, raketometů Smerč či protiletadlových kompletů Pancir-S a raket Buk-M2. Přehlídku pak ukončil přelet pětice vrtulníků Mi-8.

„Každý rok čtu úvahy, že vyhazujeme peníze, které bychom raději měli dát válečným veteránům. Ale lidé vidí, že máme bojeschopnou armádu, která dokáže plnit skutečné bojové úkoly. Přehlídky mají pro naši zemi obrovský výchovný význam. Je to symbol, že jsme silná země,“ odmítá kritické hlasy ruský prezident Dmitrij Medvěděv.  


Přehlídka v Moskvě včetně nácviku přijde státní a městskou pokladnu na nejméně 600 milionů rublů (více než 360 milionů korun). Celkem ministerstvo obrany na přehlídky v metropoli a ve dvou desítkách dalších měst utratí 1,5 miliardy rublů (více než 900 milionů Kč).