Kvůli hurikánům mizí americká pevnina

New York - Rozloha pevniny Spojených států se postupně zmenšuje. Podle statistiků jde jen o důsledek přesnějšího měření, geografové ale varují, že zmenšování je skutečné a kvůli erozi a řádění hurikánů se naopak rozšiřují americké vodní plochy.

Podle statistiků měla americká pevnina největší rozlohu v roce 1940, kdy se uvádělo 9,206 milionu kilometrů čtverečních. V roce 1990 ale statistický úřad už uváděl rozlohu o 47 500 kilometrů čtverečních menší a podle údajů z roku 2010 mají pevninské USA jen 9,147 milionu kilometrů čtverečních. Za posledních deset let se naopak zvětšila rozloha amerických vod, a to o 21 tisíc kilometrů čtverečních. To je víc než plocha jezera Ontario. Geografové upozorňují, že je to především důsledek eroze a hurikánů.

Právě hurikán Katrina způsobil v roce 2005 výrazné zvětšení amerických vod na úkor pevniny. Bouře zasáhla pobřeží u New Orleans, prolomila hráze a moře po ní zalilo část vnitrozemí. Odborníci však upozorňují i na dlouhodobý opačný trend ve stejné oblasti, když se v deltě řeky Mississippi kvůli nánosům pozvolna vytvářejí nové ostrůvky.

Milénium (zdroj: ČT24)