Velryby uvízlé na mělčině jedou do záchranné stanice

Miami - Pět přeživších z 21 kulohlavců černých, kteří minulý týden uvízli na mělčině u pobřeží Floridy, bude během následujících pěti dní převezeno do záchranné stanice v Key Largu, aby se zotavili. Další dva se záchranářům o víkendu podařilo dostat na volné moře, dalších 14 ale uhynulo. „Ve stanici mohou dostat lepší potravu a lepší péči,“ řekla agentuře Reuters mluvčí amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) Karrie Carnesová.

Kytovci uvízli ve čtvrtek na třech oddělených místech v mělkých vodách Mexického zálivu u pobřeží ostrůvku Cudjoe Key. Navzdory nepřetržitému úsilí záchranářů a dobrovolníků z nich 14 uhynulo. Dva nejzdravější dostali v sobotu čipy, aby bylo možné sledovat jejich pohyb přes satelit, a byli vypuštěni na volné moře. V neděli byli oba stále spolu a mířili z Floridské úžiny severovýchodně do Golfského proudu.

Zbylých pět zvířat zůstává v plovoucích ochranných klecích, kde se o ně 24 hodin denně starají čtyři veterináři a na 500 školených dobrovolníků. „Máme štěstí, že je dobré počasí a nezastihla nás žádná studená fronta nebo bouře,“ dodala Carnesová. Zatím podle ní není jasné, jak dlouho budou potřebovat péči, než budou moci být vypuštěni do volného moře.

Odborníci zatím nevědí přesně, co hromadná uvíznutí může způsobovat. Mezi faktory, o nichž se zmiňují nejčastěji, patří nemoci, zranění, škodlivé řasy či dezorientace způsobená lidskými vynálezy, jako jsou sonary.