Rezidence velvyslance v Bruselu oplývá ekologií

Brusel - Rezidence velvyslance Spojených států v Bruselu pochází už z konce 18. století. To ale nebrání tomu, aby byl vnitřek historické vily napěchovaný nejmodernějšími úspornými technologiemi. V domě, který klame svojí fasádou, žije velvyslanec Spojených států amerických Howard Gutman. Krásná vila oslavila už 230. narozeniny, a je tak druhou nejstarší americkou rezidencí na světě.

Do nedávné minulosti se všemi úspornými výhodami souvisela ještě jedna nepříjemnost. Dům byl nenasytným žroutem energie a zoufale potřeboval moderní ekologický kabát. Sedm evropských společností se proto spojilo a napěchovalo ho různými technickými novinkami za 110 tisíc eur, díky kterým bude dům šetřit až čtyřiadvacet procent energie.

Ve vile jsou i bezdrátové termostaty

„Díky technologiím jsme chytřejší. Baví mě sledovat, jak dům na úspory reaguje. Zateplili jsme třeba podkroví, o kterém jsem ani nevěděl, že ho máme. Jen tímhle jsme ušetřili dvacet procent energie nutné k vytápění. Myslím, že náklady na zateplení, budeme mít zpátky do tří let,“ vysvětlil americký velvyslanec v Belgii Howard Gutman. Dotykový displej ukazuje v reálném čase, kolik energie se kde spotřebovává. Nový bojler ohřívá vodu a zásobuje rezidenci teplem, o efektivní regulaci teploty se zas starají bezdrátové termostaty.

Pět set starých žárovek nahradily halogenové a LED žárovky, které ušetří až 75% procent energie. Kuchyň je rovněž plná úsporných spotřebičů, elektrická plotna třeba dokáže uvařit vodu za pár vteřin. Z toho, jak se dům proměnil, má radost nejen velvyslanec. Pro společnosti je tahle výkladní skříň posledních vymožeností obrovskou reklamou. „Doufáme, že se důležití lidé zapojí. Že když pochopí, jak energií šetřit, budou se dál zasazovat o používání úsporných spotřebičů všude. Dají tak dobrý příklad všem ostatním,“ podotkla ředitelka Aliance pro úsporu energií Kateri Callahanová. Podobné kroky se chystají i na dalších amerických zastupitelstvích a taky napříč celými Spojenými státy.