Syrská armáda pálí z tanků na demonstranty v Homsu a Dará

Damašek - Syrští vojáci dnes při tankovém ostřelování dvou měst zabili 18 civilistů, včetně osmiletého dítěte. K bojům došlo ve městě Homs a na předměstí města Dará, kde vypuklo povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada. Západní předměstí Damašku je uzavřené. V přístavu Banijás, kde armáda od minulého týdne kryla rozsáhlé policejní razie, byla už vojenská akce údajně skončena, propuštěno bylo 270 zadržených a obnoveny byly základní služby. Vláda oznámila, že „při pronásledování ozbrojených teroristů“ zemřel v Homsu jeden voják. Prezidentova rodina prý navzdory mezinárodním výzvám a uvaleným sankcím nehodlá kapitulovat.

Rodina prezidenta Bašára Asada navzdory mezinárodním výzvám a uvaleným sankcím nehodlá kapitulovat. „Nehneme se odsud. Budeme bojovat až do konce. Měli by vědět, že když my trpíme, nebudeme trpět sami,“ uvedl Asadův bratranec Ramí Machlúf pro list The New York Times. Tento vlivný oligarcha, jehož jméno skandují demonstranti v Sýrii jako symbol zkorumpovanosti režimu, je spolu se svým bratrem, šéfem tajné policie Háfizem Machlúfem od roku 2007 postižen zvláštními sankcemi USA za korupci. Oba se ocitli také na nejnovějším seznamu 13 syrských představitelů, na které počátkem týdne uvalila sankce Evropské unie za brutální represe proti civilistům.

Státní agentura SANA s odvoláním na vojenského mluvčího informovala, že v úterý zatkly bezpečnostní síly v okolí Homsu „desítky členů ozbrojených teroristických skupin“ a zabavily zbraně, auta a motocykly.

Záběry z demonstrací v Sýrii (zdroj: ČT24)

Sýrie je už řadu týdnů zachvácena protivládními demonstracemi. Opozice uvádí, že při jejich potlačování bylo zabito 800 lidí a nejméně 8 000 oponentů režimu i prostých demonstrantů bylo zatčeno. Prezidentova poradkyně Busajna Šaabanová řekla, že zásahy vládních sil byly reakcí na ozbrojené bojovníky, kteří zmanipulovali „legitimní požadavky lidí“. V rozhovoru pro New York Times označila údajné ozbrojence za „směsici fundamentalistů, extremistů, pašeráků a někdejších trestanců, využívaných k vyvolávání problémů“.

Zpravodaji listu The New York Times byl na pár hodin povolen vstup do země; většina zahraničních novinářů byla ze Sýrie vypovězena. Záběry z protestů a střetů v zemi tak vesměs pořizují demonstranti mobilními telefony.

Agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje uvedla, že Sýrie dnes také stáhla kandidaturu do Rady OSN pro lidská práva. Tato organizace koncem dubna odsoudila Sýrii kvůli násilí na demonstrantech a vyzvala k urychlenému vyslání mise, jež by údajné zločiny vyšetřila.

Šest mrtvých a desítky zraněných po střelbě do demonstrantů v Jemenu

Také v Jemenu pokračují protivládní protesty za větší politickou svobodu. Bezpečnostní složky tam dnes střílely do demonstrantů a zabily nejméně šest lidi; desítky dalších byly zraněny.

Protestující, kteří požadují odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, obsadili ve městě Táizz tři vládní budovy, mezi nimi i tamní sídlo ministerstva ropy a přírodních zdrojů. Zdemolovali i policejní stanici, odkud se střílelo na jejich průvod. Policisté dnes zasáhli i proti pochodu v hlavním městě Saná, kde se k protestnímu pochodu shromáždily desítky tisíc lidí.

##GMAP:5946:Protesty v Jemenu##