Život slovenského kanibala visí na vlásku

Bratislava - Život Slováka podezřelého z přípravy vraždy a kanibalismu, kterého v úterý při zatýkání postřelili policisté, je bezprostředně ohrožen. Mluvčí Univerzitní nemocnice Louise Pasteura v Košicích Jaroslava Oravcová dnes řekla, že pacientovi selhávají základní životní funkce. Ve vážném stavu je i policista, kterého muž postřelil během akce zásahových jednotek.

Údajného kanibala policisté zasáhli několika ranami poté, co neuposlechl jejich výzvu a vytasil zbraň. Stihl však ještě zranit policistu, kterému nepomohla ani neprůstřelná vesta. „Sám vystřelil sedm ran na zakročující policisty,“ uvedlo dnes policejní prezidium. Muž byl obviněn z přípravy úkladné vraždy cizince a pokusu zavraždit policistu. Motiv činu policie údajně nezná.

Podezřelý se prý přes internet dohodl se švýcarským občanem, že ho zabije a sní. Vytipovaná oběť ale po zjištění, že nejde o žert, kontaktovala policii. Kriminalisté následně na místo dohodnutého setkání na východním Slovensku vyslali agenta, který se vydával za Švýcara. U Slováka pak našli nástroje, kterými chtěl oběť zabít. Vyšetřovatelé prozkoumali motorové vozidlo, s nímž obviněný přijel k místu dohodnuté schůzky. Uskutečnili také dvě domovní prohlídky a prohlídky dalších prostor. Zajištěné věci poslali na expertizu.

Portál čas.sk napsal, že údajný kanibal bydlí ve východoslovenské obci Sokoľ. Je to otec dvou dcer a sportovní střelec. „Považujeme ho ve vesnici za aktivního a slušného člověka. Neměli jsme navzájem žádné problémy,“ uvedl starosta obce Vladimír Franka.

Portál napsal, že k riskantní akci a nasazení agenta přistoupila policie poté, co se jí totožnost Slováka nepodařilo zjistit dopředu. Podle dřívějších informací muž legálně vlastní čtyři zbraně.

Obviněný po hospitalizaci s poraněními několika vnitřních orgánů, paže a tváře podstoupil více než pětihodinovou operaci. Zdravotní stav postřeleného policisty je podle Oravcové stabilizovaný, ale velmi vážný. Lékaři ho uvedli do umělého spánku.