Státy si budou v Arktidě pomáhat při neštěstí

Nuuk – Dohodu o společném postupu při odstraňování následků lodních nebo leteckých neštěstí a přírodních katastrof v Arktidě dnes v grónském Nuuku podepsali šéfové diplomacií osmi zemí obklopujících Severní ledový oceán. Naopak spory země vedou o rozdělení případné těžby ropy a zemního plynu. V Arktidě může být až pětina světových dosud neobjevených zásob a tání ledu umožňuje přístup do oblastí, kam to dřív nebylo možné.

Dánská ministryně zahraničí Lene Espersenová vyjádřila velkou radost z první závazné dohody osmičky v této oblasti. „Sílící lodní doprava a obrovské vzdálenosti činí takovou spolupráci naléhavě nezbytnou,“ prohlásila. Podle Espersenové se ministři rovněž shodují na vytvoření stálého sekretariátu Arktické rady, která se schází od roku 1996. Sídlo orgánu tohoto regionálního uskupení by mohlo být na Islandu nebo v Norsku.

Jedním z hlavních témat dnešní schůzky, jíž se v grónském Nuuku účastní i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová či ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov, má být využívání nerostného bohatství regionu. Šéfové diplomacií USA, Kanady, Dánska, Finska, Islandu, Norska, Ruska a Švédska by měli podepsat dohodu o ochraně polárních moří. Jde jim mimo jiné o stanovení zásad těžby ropy, uhlí a rud, rybolovu a turistiky. Své zájmy v Nuuku obhajují i zástupci Eskymáků, původního obyvatelstva arktických oblastí.

Arktida
Zdroj: ČT24