Srbskou návštěvu v Kosovu poznamenal incident

Priština - Historicky první oficiální návštěvu představitele srbské vlády v Kosovu poznamenal v metropoli Priština incident. Dav kosovských Albánců protestoval proti příjezdu šéfa srbského vyjednávacího týmu Borka Stefanoviče. Policie musela demonstranty rozehnat slzným plynem. Kromě toho dopadla na Stefanovičův vůz ze stojícího nákladního auta polystyrénová krabice. Kosovská policie incident potvrdila s tím, že dostala pokyn útočníka zadržet.

Stefanovičova návštěva v Prištině se odehrává v rámci jednání mezi Kosovem a Srbskem, zahájeném v březnu pod záštitou Evropské unie. Srbsko dosud samostatnost své bývalé provincie Kosova neuznává a ani probíhající „technické rozhovory“ za takový krok nepovažuje. Kosovský premiér Hashim Thaçi ale dnes Stefanovičův příjezd označil za „počátek budoucího uznání Kosova Bělehradem“. Priština evidentně nemá zájem na nějakých incidentech.

Stefanović zahájil svůj program jednáním na americkém velvyslanectví v Prištině, kde se setkal i s nepolitickými představiteli kosovské společnosti. Poté navštívil srbskou enklávu Gračanica a večer rokoval s vedoucí kosovské delegace pro jednání se Srbskem Editou Tahiriovou a vicepremiérem Hajredinem Kuçim. Program byl právě z bezpečnostních důvodů držen až do poslední chvíle v tajnosti.

V kosovském parlamentu dnes rozpoutala opozice vášnivou kritiku Stefanovičovy návštěvy. Zejména nacionalistické hnutí Sebeurčení! (Vetëvendosje!) označilo příjezd srbského představitele za „ostudu a skandál“ a obvinilo vládu z odpovědnosti „za všechno, co bude během dialogu kvůli dosažení kompromisu ztraceno“. Odpoledne pak více než stovka přívrženců Sebeurčení! protestovala proti Stefanovičově příjezdu před vládní budovou v Prištině. Při následných střetech bylo zraněno šest aktivistů a 15 policistů.

Kosovo se od Srbska jednostranně odtrhlo v únoru 2008. Srbsko samostatnost své provincie neuznává a prištinské úřady v podstatě ignoruje, což Kosovu způsobuje značné problémy. Například letadla z Kosova nemohou létat přes Srbsko, kosovské cestovní a osobní dokumenty nebo i kosovskou registraci aut Bělehrad také neuznává. Velkým problémem pro Kosovo je otázka matrik a katastrálních dokumentů - knih a map. Srbské úřady při odsunu z Kosova odvezly všechny matriční a katastrální doklady, kosovské úřady nyní nemají na základě čeho vystavovat rodné listy a další osobní dokumenty nebo převádět nemovitý majetek. Například pokud chce Kosovan získat rodný list, musí do Srbska, což ale s kosovským pasem nemůže. Do světa musí Kosované cestovat oklikou přes Albánii a Černou Horu.