L'Orca málem dopadla jako Pequod

Astoria (USA) - Jako v Melvillově Moby Dickovi si musela připadat posádka jachty, kterou nedaleko amerického tichomořského pobřeží napadla velryba. Kytovec roztříštil lodní stěžeň, nikdo na palubě ale nebyl zraněn. K vážné úhoně podle posádky zřejmě nepřišla ani velryba. Posádka po nečekaném setkání přivolala na pomoc pobřežní hlídku státu Oregon, jejíž motorový člun odtáhl poškozenou loď zpět do Astorie.

Jachta se setkala s velrybou asi půl hodiny poté, co ve čtvrtek vyplula z oregonského přístavu Astoria na třísetkilometrový závod do kanadské provincie Britská Kolumbie. „Zničehonic se jen několik centimetrů od pravoboku vynořila z vody velryba,“ řekl kapitán jachty Ryan Barnes. „Vypadala jako keporkak a byla asi devět metrů dlouhá,“ doplnil. Zvíře přerazilo stěžeň asi v polovině délky a dopadlo zpět do vody na pravoboku jachty. Přitom strhlo do moře uraženou část stěžně i plachty.

Poškozená jachta se sice nejmenovala Pequod jako velrybářské plavidlo v Bílé velrybě, nesla nicméně příznačné jméno L'Orca. Orca je latinský název pro další druh mořského kytovce, kosatku dravou. Kosatky někdy útočí na jiné druhy velryb, které patří mezi jejich potravu.