Když rozvod, tak „Rozvod“

Vídeň - Svatební byznys už je vcelku běžný a nabídka magazínů týkajících se svateb je nepřeberná. Boom teď začíná v Evropě zažívat i byznys rozvodový: Specializují se na něj někteří právníci, realitní kanceláře - a v Rakousku začal vycházet i první časopis určený pro lidi, kteří o rozvodu uvažují, chystají se na něj nebo už ho mají za sebou. Nový magazín Scheidung (Rozvod) je určen těm, komu to v manželství neklape.

V Rakousku, stejně jako v Česku, neslavně končí skoro každé druhé manželství - ročně zhruba 20 000. „Partneři jsou vždycky dva, to už je 40 tisíc možných zájemců. My ale radíme i těm, kdo o rozvodu teprve uvažují a také těm, kdo po něm znovu začínají. Celkem bychom mohli zajímat nějakých 120 tisíc lidí,“ říká šéfredaktorka časopisu Evelyne Huberová.

První číslo vyšlo loni na podzim, teď se právě pracuje na čtvrtém. Přispívají právníci, psychologové i experti na výchovu. Titul, který se profiluje jako protipól německojazyčných svatebních magazínů, vyvolal při svém startu v Rakousku stejnou pozornost, jaká by asi přišla i kdekoliv jinde. "Potřeba informací je velká, ale je to také velké tabu. Není snadné jen tak přijít do trafiky a požádat o časopis, který se jmenuje Rozvod, " poznamenává Huberová. Ona sama je rozvedená, podmínka pro práci v redakci to ale není.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)