Alžběta II. přijela za přísných bezpečnostních opatření do Irska

Dublin - Britská královna Alžběta II. přijela do Irska. Dlouho očekávaná návštěva je provázena přísnými bezpečnostními opatřeními. Několik hodin před příjezdem panovnice zneškodnila irská policie na předměstí Maynoothu západně od metropole Dublinu nálož umístěnou v autobuse. Další nálož - tentokrát atrapa - byla nalezena přímo v Dublinu. Kvůli hrozbě atentátu byla už v pondělí podniknuta zvláštní opatření také v Londýně. Královna se i přes výhrůžky irských nacionalistických skupin rozhodla čtyřdenní návštěvu uskutečnit podle původního plánu. V rámci největší bezpečnostní operace v Irsku Alžbětinu bezpečnost zajišťuje na 8 500 policistů a 2 000 vojáků.

Nálož v autobusu byla objevena dnes kolem půlnoci na předměstí Maynoothu západně od metropole Dublinu. Policie postupovala na základě anonymního telefonátu. Nálož byla funkční. Maynooth je v hrabství Kildare, kam má královna přijet ve čtvrtek, aby se podívala na místní státní hřebčinec.

Britský panovník byl v Irsku naposledy v roce 1911. Dědeček nynější královny, Jiří V., tehdy navštívil zelený ostrov ještě jako britskou kolonii. Irsko získalo nezávislost v roce 1921 po krvavém protibritském povstání, kdy byla v prosinci v Londýně podepsána smlouva o samostatnosti Irska, která vstoupila v platnost o měsíc později v lednu 1922. Severní část Irska s protestantskou většinou nicméně zůstala součástí Británie. Dlouhotrvající konflikt v Severním Irsku také bránil dřívější cestě královny do Irska, kterou umožnila až mírová dohoda na Velký pátek v roce 1998 a pokrok v dalších letech.

Královna vystoupila z letadla na vojenské základně ve městě Baldonnel v zelených šatech, jejichž barvu zvolila podle irských i britských médií záměrně - v narážce na barvu typickou pro Irsko.

Královna uctila památku obětí bojů za nezávislost

Alžbětu II., kterou provází její manžel princ Philip, posléze uvítali v Dublinu prezidentka Mary McAleeseová a premiér Enda Kenny. Na její počest bylo vypáleno 21 čestných salv a nad prezidentským palácem přeletěly irské stíhačky. McAleeseová i Kenny pozdravili královnu bez úklon, jen podáním ruky.

Královna dnes odpoledne položila věnec u památníku nazvaného Zahrada vzpomínek. Ten je připomínkou obětí bojů za irskou nezávislost. Gesto má symbolizovat usmíření obou zemí. Královnu u památníku doprovázela irská prezidentka Mary McAleeseová. Díky mohutným bezpečnostním opatřením, zátarasům a bariérám královna neviděla skupinku demonstrantů, kteří zde uspořádali poměrně hlučný protest.

Desítky let nepokojů kvůli setrvání Severního Irska pod britskou vládou stály život nejméně tří tisíc lidí. Od podpisu míru v roce 1998 spravují Severní Irsko svorně politici z obou znepřátelených komunit. Příjezd Alžběty II. ovšem vadí horkým hlavám obou stran. „Někteří katolíci to budou mít za snahu Británie upevnit svůj nárok na Severní Irsko. Protestanti to naopak budou pokládat za uznání státu, který je podle nich od základu nepřátelsky naladěn vůči britské přítomnosti,“ vysvětluje severoirský zpravodaj Daily Telegraph Toby Harnden.

Valná část Irů ale návštěvu královny vítá, v době krize je rozptýlením. Těšili se na ni stejně jako na krátké zastavení Baracka Obamy o týden později. A to přesto, že za zajištění bezpečnosti obou slavných hostů zaplatí zadlužené Irsko 30 milionů eur.