Mubarak a jeho žena se chtějí vykoupit

Šarm aš-Šajch - Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak se chce podle arabských médií omluvit egyptskému lidu a učinit kroky, které by vedly k jeho omilostnění. Jeho manželka Suzanne odkázala svůj majetek a fondy státu. Mubarak a jeho žena jsou vyslýcháni kvůli jejich finančním operacím. Podle některých odhadů má jejich celkový majetek hodnotu desítek miliard dolarů. Egyptský generální prokurátor dnes nařídil propustit Suzanne Mubarakovou z vazby na kauci; podle Úřadu pro vyšetřování korupce byla nakonec propuštěna bez kauce.

Sedmdesátiletá Mubaraková navrátila státu káhirskou vilu a úřadům dala pravomoc vybrat ze dvou bankovních kont celkově 3,4 milionu dolarů (58,6 milionu korun). Podle soudních zdrojů se tak Mubaraková snažila zabránit svému zadržení nebo i dalšímu vyšetřování. Podle vládního činitele, který se vyjádřil za podmínky zachování anonymity, nebyl její případ ještě uzavřen.

Někteří Egypťané dnes kritizovali propuštění Mubarakovy manželky z vazby, když její vyšetřování stále pokračuje. Jiní však s ohledem na její věk označili její uvěznění za ponižující, když souhlasila s navrácením peněz a majetku.

Mubarak se chce omluvit a usilovat o amnestii

Podle arabského deníku Aš-Šurúk se chce Husní Mubarak omluvit Egypťanům a učinit kroky, které by vedly k jeho omilostnění. Podle egyptských a arabských činitelů, na které se list odvolává, exprezident „připravuje dopis…, ve kterém požádá o odpuštění pro sebe a svou rodinu za všechny urážky, kterých se mohli na obyvatelích Egypta dopustit“. Dopis odvysílají egyptské a arabské informační kanály.

Mubarak je také ochoten odevzdat majetek státu, aby armáda, která po jeho svržení Egyptu vládne, byla přístupná amnestii.

Mubarakův režim, trvající téměř tři desítky let, se zhroutil 11. února po více než dvou týdnech masových protivládních demonstrací. Exprezident a jeho manželka jsou ve vazbě kvůli vyšetřování korupce. V současnosti se nachází v nemocnici v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch, kde byli hospitalizováni kvůli srdečním potížím krátce poté, co je úřady zadržely. Třiaosmdesátiletý Mubarak je také vyšetřován v souvislosti s násilným potlačením protivládních demonstrací v lednu a v únoru.

Podle Aš-Šurúku se Mubarak hodlá také omluvit „za veškeré chování, které mohlo být způsobeno špatnými informacemi ze strany jeho poradců“.