Další zběhlík – Kaddáfího opustil šéf ropné společnosti

Tripolis/Moskva - Ředitel libyjské státní ropné společnosti Šukrí Ghaním zběhl od plukovníka Kaddáfího a údajně se přidal na stranu povstalců. Některé zdroje ale uvádí, že utekl do zahraničí. V hlavním městě Tripolisu Severoatlantická aliance pokračuje v náletech na cíle Kaddáfího režimu. O konfliktu jednají zástupci libyjské vlády v Moskvě. Rusko vyzvalo Kaddáfího režim, aby ukončil veškeré útoky na civilní obyvatelstvo. Vyslanec na to ale odpověděl, že palba skončí, až NATO přestane s nálety.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po jednání s vyslanci Muammara Kaddáfího prohlásil: „Podporujeme zprostředkovatelské úsilí OSN, iniciativu Africké unie a v naší práci s Tripolisem i s Benghází prosazujeme nutnost co nejrychlejšího urovnání konfliktu.“ 

Jenže libyjská strana si klade podmínky. „Jediné, co nám řekli, je nutnost, aby i povstalci přijali analogické kroky a aby také NATO zastavilo bombardování,“ řekl o požadavcích libyjského vyslance Lavrov. 

Mezitím se v Libyi dál bojuje. V centrální části Tripolisu dnes letouny NATO zasáhly budovy úřadu pro vnitřní bezpečnost a protikorupčního úřadu. 

Televize Al-Arabíja informovala o tom, že šéf libyjské státní ropné společnosti Šukrí Ghaním přeběhl na stranu povstalců. Informaci ale není možné ověřit. Televizní stanice Al-Džazíra ale už v pondělí uvedla, že Ghaním opustil Libyi.    

V Libyi dnes mají jít k soudu čtyři zahraniční reportéři, kteří byli zadrženi před několika týdny. Jsou mezi nimi dva Američané a Španěl. Soud je zřejmě potrestá pokutou a pak by je mohl propustit.