Ožívá v Rusku Stalinův kult?

Vladikavkaz - Masové oslavy sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina už dávno skončily. V Rusku jsou ale stále místa, kde o tom zřejmě nevědí. Stalinův kult tak - minimálně ve vzpomínkách - znovu ožívá třeba mezi obyvateli vesnice Kadgaron v Severní Osetii. Stýskalo se jim tak moc, že si prosadili památník svého hrdiny na náměstí.

„Když jsme návrh předložili na veřejné schůzi obce, všech 200 lidí v sále hlasovali oběma rukama pro,“ říká jeden z obyvatel vesnice Valentin Dulajev. Problém byl pouze v tom, kde nějakého Stalina sehnat. V době perestrojky jeho odkaz skončil v propadlišti dějin a busty na smetišti. Jednu se ale podařilo náhodou zachránit v Kyrgyzstánu.

Bronzová hlava někdejšího sovětského vůdce přistála ve Vladikavkaze nedaleko Stalinova rodiště v gruzínském Gori. Sochař Michail Dzbojev ji důkladně renovoval víc než tři měsíce. Na slavnostním odhalení v Kadgaronu, které se nakonec stihlo do oslav vítězství ve druhé světové válce, se sešla celá vesnice.

Severní Osetie: oživení kultu Stalina (zdroj: ČT24)

V Severní Osetii na diktátora rádi vzpomínají. V roce 1944 k ní totiž připojil část území Ingušska a Čečenska. Tyto národy Stalin za kolaboraci s nacisty potrestal ztrátou domoviny a přesídlil je do Kazachstánu a na Sibiř. „Stalin toho sice moc nenamluvil, ale hodně toho udělal. Teď všichni politici hodně mluví, ale nedělají nic,“ shrnula místní prodavačka Světlana Sadikojevová.