Uzbecké uprchlíky nikde nechtějí

Almaty - Kazachstán má sice k demokracii daleko, přesto je tato největší, nejbohatší a nejklidnější středoasijská země snem uprchlíků ze sousedního Uzbekistánu, kde režim tvrdě pronásleduje ty, kdo vybočí z řady. Situace uzbeckých uprchlíků je ale velmi složitá, protože Kazachstán není členem Rady Evropy. Nefungují tam proto ochranné mechanismy, které by zabránily vrácení běženců do vlasti, kde jim hrozí nebezpečí.

Kazachstán je vedle Ukrajiny a Ruska nejčastější destinací, kde uprchlíci z Uzbekistánu hledají politický azyl. Podle odhadů jich ve světě žije přes šest tisíc. Nechtějí je nikde - ve Střední Asii ani na Západě. Tolerance k náboženským běžencům kvůli bezpečnostnímu riziku klesá. Kazašský zákon kromě toho uprchlíkům zakazuje pracovat i posílat děti do školy. Žijí z toho, co si načerno vydělají prodejem pečiva.

„Žijeme v Kazachstánu šest let. Dostali jsme status uprchlíka, ale v roce 2010 se o nás přestal starat Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky a přešli jsme přímo pod kazašskou vládu. Ta potom zatkla na žádost z Uzbekistánu naše muže. Hrozí jim vyhoštění a doma mnoho let vězení. Čtyři lidi už vydali,“ říká uprchlice z Uzbekistánu Umida Azimovová. Nepomáhají ani protestní hlídky před úřadem vysokého komisaře, ani dopisy prezidentům Kazachstánu a USA.

Nejisté útočiště uzbeckých běženců (zdroj: ČT24)

Islám vyznává 90 procent ze 27 milionů Uzbeků. Režim prezidenta Islama Karimova ale toleruje jen jeho vlastní, státem kontrolovanou odnož. Pod záminkou boje s terorismem pronásleduje i mírumilovné muslimy. Stačí šátek ve škole nebo návštěva mešity neschválené vládou. Podle humanitárních organizací jsou v Uzbekistánu porušována lidská práva nejvíc ze všech zemí Střední Asie. Politické vězně a ty, kteří se dostanou za mříže z náboženských důvodů, běžně čeká mučení. „Režim se snaží vrátit do země všechny, kteří odešli z náboženských důvodů, a odsoudit je za protistátní činnost. Tyto přestupky jsou téměř vždy vyfabrikované,“ říká k tomu Jelena Rjabininová z Institutu práv člověka.

Spojení s islámským extremismem se absolutně vyloučit nedá, ale jsou to jen ojedinělé případy mezi těmi, na koho se obvinění z extremismu a terorismu v Uzbekistánu uplatňují. Zároveň platí, že čím víc režim muslimy pronásleduje, tím víc ve skutečnosti podporuje radikalizaci, vysvětluje Rjabininová.

  • Uzbečtí muslimové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2557/255684.jpg
  • Jelena Rjabininová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2557/255682.jpg