Obama zahájil týden intenzivní blízkovýchodní diplomacie

Washington - Americký prezident Barack Obama zahájil schůzkou s jordánským králem Abdalláhem II. intenzivní diplomatický týden Blízkého východu. Prohlásil, že je důležitější než kdykoliv dřív, aby Izrael a Palestinci obnovili jednání o míru, a potvrdil, že USA budou pokračovat ve snaze najít výhodné a spravedlivé řešení. Tento týden se Obama sejde také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a ve čtvrtek přednese projev o důsledcích vlny arabských povstání.

Nakrátko obnovené izraelsko-palestinské mírové rozhovory skončily loni na podzim kvůli sporu o pokračující výstavbu v židovských osadách na palestinských územích. Palestinská samospráva v čele s předsedou Mahmúdem Abbásem nyní usiluje o mezinárodní podporu svého záměru jednostranně požádat v září v OSN o uznání palestinského státu. Izrael je proti jednostranným krokům a chce zase svět přesvědčit o tom, že Palestinci na uznání nemají právo. Ani USA nejsou požadavku Palestinců nakloněny a chtějí, aby pokračovaly mírové rozhovory.

Jedním z klíčových předpokladů pro to, aby Palestinci zvýšili svou šanci na získání mezinárodního uznání své samostatnosti, bylo usmíření dvou hlavních soupeřících palestinských frakcí - Abbásova Fatahu, kontrolujícího západní břeh Jordánu, a hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy. O sestavení společné vlády jednali zástupci obou hnutí od pondělí v Káhiře. Rozešli se bez dohody o konkrétním personálním obsazení vládních postů, vyměnili si ale jména možných kandidátů.