Airbus, který se zřítil do Atlantiku, neměl závažnou závadu

Paříž – Černé skříňky havarovaného Airbusu A330, který se v červnu 2009 zřítil do Atlantiku při cestě z Rio de Janeira do Paříže, začínají vydávat své svědectví o nehodě, při které zahynulo 228 lidí. Vyšetřovatelé říkají, že podle prvních analýz záznamových zařízení neměl letoun žádnou vážnou závadu. Ani tak ale nevylučují, že stroj neměl technické potíže. Příčina nehody tak stále není jasná.

Záznamy letu zatím neukázaly, že by letoun postihl výpadek proudu či motorů nebo jiný závažný technický problém, informoval Alain Bouillard z francouzského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod BEA. I tak ale zatím vyšetřovatelé nevylučují, že stroj měl nějaké méně závažné technické problémy.

Airbus se zřítil do Atlantiku předloni 1. června během letu z Rio de Janeira do Paříže. Na palubě bylo 228 lidí, nikdo nehodu nepřežil. Na počátku tohoto měsíce po objevení vraku letadla pátrací tým ze dna Atlantiku vyzvedl černé skříňky. Nyní se debatuje o případném vyzvednutí obětí leteckého neštěstí.

Bude možná identifikace obětí z airbusu? (zdroj: ČT24)

Ve Francii teď specializovaná soukromá laboratoř zkoumá, zda bude možné oběti identifikovat. Francouzský soud totiž rozhodl, že vyzvednuta budou pouze těla obětí, u kterých bude možné určit jejich totožnost.

Příbuzní 228 obětí protestují, že nebudou moct své mrtvé pohřbít, a po úřadech požadují vysvětlení, k čemu vlastně před dvěma lety na palubě došlo.

„Pravda bude muset vyjít najevo, pravdu je třeba říci nahlas. Ať už je vina na straně posádky airbusu, nebo za to může společnost Air France. Nehoda se musí vyšetřit a někdo se bude muset přihlásit k odpovědnosti,“ říká vedoucí sdružení pozůstalých Nelson Marinho.

Vyšetřovatelé ale varují před unáhleným sváděním viny na posádku. Závěry šetření totiž stále nejsou kompletní.