Postřelené kongresmance Giffordsové operovali lebku

Houston - Lékaři v Houstonu dnes nahradili část lebky Gabrielle Giffordsové plastovým implantátem. Kongresmanku střelil v lednu do hlavy atentátník na politickém shromáždění a lékaři jí poté kvůli obavám z otoku mozku odebrali část lebeční kosti. Současná operace je důležitým mezníkem v zotavování političky. Ta zatím nosila zvláštní helmu, která chránila její hlavu před zraněním.

Giffordsová podstoupila operaci jen dva dny poté, co se vrátila do Houstonské nemocnice z Floridy. V tamním Kennedyho vesmírném středisku sledovala start raketoplánu Endeavour, kterému velí její manžel, astronaut Mark Kelly.

Lékaři nechali podle trojrozměrné počítačové projekce vyrobit na míru plastový implantát, ten pak k lebce připevnili titanovými šrouby. Díky tomu by Giffordsová už neměla trpět bolestmi. 

Odborníci označili zákrok na hlavě kongresmanky za vcelku rutinní. Pacientka se prý ale po něm bude cítit mnohem lépe, implantát jí umožní volně se pohybovat bez ochranné přílby. Mohla by se díky tomu vylepšit i psychika pacientky.

Kongresmanka byla zraněna 8. ledna na politickém shromáždění v Tucsonu v Arizoně. Jared Lee Loughner ji střelil do hlavy a dál pálil do davu shromážděných lidí. Celkem zabil šest osob a 13 dalších zranil. Kulka prošla Giffordsové levou částí mozku, kongresmanka však zranění přežila a podle lékařů se neobyčejně rychle zotavuje.