Endeavour je drobně poškozen, zjistila NASA

Houston - Experti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) objevili na plášti raketoplánu Endeavour drobná poškození způsobená zřejmě úlomky izolační pěny. První kontrola tepelného štítu byla provedena po startu a porušení keramické ochrany neodhalila. Na snímcích pořízených před spojením raketoplánu s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS se už ale nerovnosti objevily.

Mluvčí NASA LeRoy Cain novinářům řekl, že zjištěná poškození posádku nijak neohrožují. Rozsah poškození se ještě upřesňuje. Bude-li zapotřebí, provedou detailní inspekci astronauti při výstupu do kosmu plánovaném na příští týden.

Oděrky a škrábance objevili experti na fotografiích, které byly pořízeny těsně před spojením raketoplánu s ISS. Raketoplán se před manévrem pomalu otočil, aby posádka stanice mohla pořídit detailní snímky pláště. Na nich pak byly nerovnosti odhaleny.

NASA podrobuje všechny raketoplány po startu pravidelné kontrole po tragickém neštěstí v roce 2003. Úlomky izolační pěny tehdy poškodily ochranný štít raketoplánu Columbia natolik, že při návratu na Zemi způsobily jeho zkázu.

Na palubě raketoplánu Endeavour se veze také figurka populární postavy Krtečka. Do vesmíru ho s sebou astronaut Andrew Feustel, který má české příbuzné. Na jednom ze svých předchozích letů měl Feustel u sebe výtisk Písní kosmických Jana Nerudy.