Aliance potopila osm Kaddáfího válečných lodí

Brusel - Jednotky Severoatlantické aliance potopily osm válečných lodí libyjské armády v přístavech v Tripolisu, zaútočily i v Al Khumsu a Syrtě. NATO tvrdí, že Muammar Kaddáfí využívá flotilu v boji proti opozici. Libyjská vláda to ale popírá s tím, že od začátku konfliktu nevyplula z přístavů. Americký prezident prohlásil, že čas pracuje proti Kaddáfímu, který ztrácí kontrolu nad svou zemí. Podle libyjského kabinetu ale Obama žije v zajetí vlastních lží.

„NATO a spojenecké letecké síly v noci pokračovaly v cílených leteckých úderech proti silám Kaddáfího režimu a koordinovaně udeřily v libyjských přístavech… NATO zaútočilo na vojenské lodě a potopilo osm plavidel,“ informovala aliance.

Kolem půlnoci hořela v přístavu libyjského hlavního města Tripolis nejméně jedna vojenská loď. Brzy ráno byla slyšet nová série výbuchů v Tripolisu, nad kterým stále přelétaly stíhačky. Současně letouny zaútočily na přístavy v Syrtě a v Al Khumsu. Mluvčí Kaddáfího vlády letecké útoky na metropoli potvrdil.

Libyjská vláda naopak vyvrátila, že by ze země uprchl šéf ropné společnosti Šukrí Ghaním. Povstalci tvrdili, že opustil Kaddáfího a uprchl ze země. Vláda ale včera uvedla, že Ghaním je na oficiální zahraniční cestě. Má prý navštívit Tunis, Egypt a některé evropské země.

K situaci na Blízkém východě a v severní Africe se ve čtvrtek vyjádřil Barack Obama. Tunisku a Egyptu slíbil ekonomickou pomoc. Libyi zase označil za nejkrajnější příklad země, kde je na volání obyvatel po svobodě odpovídáno násilím. Nezapomněl dodat, že čas spěje k nevyhnutelnému - a tím je odchod Muammara Kaddáfího. Zatímco v povstaleckém centru Benghází přivítali proslov s nadšením, libyjská vláda si stále stojí za svým. „Obama žije v iluzi. Věří vlastním lžím, které jeho vláda šíří po světě. Nemají proti nám žádný důkaz,“ okomentoval to mluvčí libyjské vlády Musá Ibrahim.

Libyjská státní televize odvysílala nové záběry Muammara Kaddáfího. Je na nich vidět při setkání s jedním ze svých emisarů, který počátkem týdne navštívil v rámci oficiální delegace Rusko. Kromě demonstrací na podporu Kaddáfího odvysílala libyjská televize i šot o propuštěných novinářích. Podle mluvčího libyjské vlády jsou čtyři západní novináři v pořádku; dostali jen pokutu za to, že neměli potřebná povolení. Na záběrech jsou ale jen tři. Zajali je v dubnu u města Briga a až teď vypověděli, že čtvrtého – fotografa na volné noze – vojáci nechali postřeleného v poušti. Rodině řekli, že bez pomoci nemohl přežít.