Jemenský prezident neodstoupil, vyjednavači museli prchnout

Saná – Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih měl na třetí pokus konečně podepsat dohodu o předání moci. Ani tentokrát však nedošlo k završení dlouhých jednání mezi Sálihem a jeho kritiky, které moderovali arabští a západní diplomaté. Zatímco prezident požadoval zpřesnění smlouvy a přítomnost opozičních činitelů u podpisu, jeho stoupenci obklíčili ambasádu, kde zahraniční diplomaté pobývali. Ti potom ohlásili neúspěch svých snah a uprchli z Jemenu helikoptérami.

Alí Abdalláh Sálih měl podepsat dohodu o předání moci a vypsání voleb už dvakrát – naposledy v květnu. Vždy ale na poslední chvíli podepsat odmítl.

Místo podpisu nové požadavky

Nepokoje v Jemenu a Sýrii (zdroj: ČT24)

Ke třetímu pokusu podepsat dohodu, která současně zajistí beztrestnost končícího prezidenta, dotlačila Sáliha Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) podporovaná mezinárodním společenstvím. Jemenský prezident se ale opět na poslední chvíli rozhodl vyklouznout. Nejprve požádal, aby se do prezidentského paláce k podpisu dostavili i zástupci opozice, ačkoli ti dokument podepsali už v sobotu. „Podpis (opozicí) za zavřenými dveřmi nemůže být uznán, je odrazem špatných záměrů v souvislosti s iniciativou GCC a jejím naplňováním,“ zdůvodnili prezidentovu žádost zástupci vládní strany Všeobecný lidový kongres.

Opoziční představitelé Sálihův požadavek odmítli. „Nezúčastníme se žádné podpisové ceremonie v prezidentském paláci,“ zdůraznil mluvčí opozice Muhammad Kahtán. Navrhl ale kompromis – k podpisu se mohou obě strany sejít buď na velvyslanectví Spojených arabských emirátů, nebo v metropoli některé sousední země. Ambasáda spojených emirátů, kde dlel hlavní garant dohody, generální tajemník GCC Abdal Latíf Zajjání, spolu s dalšími arabskými a západními diplomaty, ovšem záhy obklíčili Sálihovi příznivci. Po výzvách k jemenské vládě, aby zajistila bezpečnost vyjednavačů, opustili obleženou budovu v helikoptérách. Jejich práce skončila neúspěchem.

Jemenci svému prezidentovi nevěří

Pro případ, že prezident ani napotřetí neodstoupí, shromáždily se už ráno v ulicích Saná tisíce lidí nespokojených s jeho režimem. V Sálihovu upřímnost příliš nevěří. I kdyby se skutečně začal chystat k odchodu, nespokojení občané poukazují na to, že to potrvá déle, než prezident říká. „Slíbil volby do dvou měsíců, to ale není možné. Podle jemenské ústavy trvají přípravy voleb pět až šest měsíců,“ upozornil demonstrant Safván al-Manify.

Smlouvu mezi Sálihem a jemenskou opozicí vyjednala Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu. Sálih sice zprvu souhlasil, postupně ale přicházel s novými požadavky a tvrdil, že je jediným garantem bezpečnosti v oblasti. „Pokud náš systém padne, vyhraje al-Káida. Ovládne provincie Maríb, Hadramaút, Šabvu, Abján a Džauf a bude kontrolovat situaci,“ uvedl Alí Abdalláh Sálih.