Zapatero přes neúspěšné regionální volby nerezignuje

Madrid - Drtivá porážka španělských vládních socialistů v regionálních a místních volbách je trestem vládě za stav ekonomiky, prohlásil španělský premiér José Luis Zapatero. Zároveň ale prohlásil, že bude pokračovat v úsporných opatřeních a nehodlá podat demisi ani vypsat předčasné volby. Podle agentury Reuters se přitom očekává, že neoblíbeného Zapatera bude tlačit k odchodu jeho vlastní strana.

Socialisté (PSOE) získali ve volbách 28 procent hlasů, opoziční Lidová strana (PP) 35 procent. Porážka Zapaterovy strany se sice očekávala, rozdíl mezi PSOE a PP byl ale větší, než politologové předpokládali. Socialisté navíc ztratili vládu ve svých dosavadních baštách v Barceloně a v Seville a poprvé od pádu režimu diktátora Francisca Franka byli poraženi v regionu Kastilie-La Mancha.

„Tyto výsledky mají jasný vztah k hospodářské krizi, která nás sužuje už tři roky,“ řekl Zapatero. „Španělé bez pochyby vyjádřili svou nespokojenost (s vládou),“ dodal. Zároveň ale prohlásil, že jeho kabinet se bude snažit nadále prosazovat úsporná opatření a bude se snažit posílit ekonomiku. Rezignaci na svůj úřad Zapatero vyloučil.

Španělští voliči potrestali vládu (zdroj: ČT24)

Španělští politologové se ale domnívají, že výrazná porážka v regionálních volbách povede k zesílení vnitrostranického tlaku na Zapaterův odchod ještě před parlamentními volbami, které jsou plánovány na březen 2012. „Nevěřím, že by Zapatero vydržel do března, situace je nestabilní,“ prohlásil politolog José María Marco z madridské univerzity.

Zapaterův kabinet je značně neoblíbený především kvůli tomu, že se Španělsko potýká s mírou nezaměstnanosti přes 20 procent. Protesty proti dopadům hospodářské krize provázely i hlasování, přestože platil zákaz pořádat podobné akce těsně před volbami.