Pákistánští vojáci mají základnu v Karáčí pod kontrolou

Karáčí - Pákistánská armáda po téměř 16 hodinách bojů znovu získala kontrolu nad vojenskou základnou v Karáčí, na kterou zaútočili ozbrojenci pákistánské odnože Tálibánu. Jejich nedělní akce prý byla odplatou za zabití Usámy bin Ládina. Útočníci se přes noc ukryli ve vojenském komplexu a od časného rána znovu bojovali proti vojákům. Podle informací pákistánských bezpečnostních jednotek vtrhlo na základnu v neděli večer 15 až 20 útočníků vyzbrojených pistolemi, ručními granáty a granátomety. Zaútočili na tři hangáry a zničili přinejmenším jedno letadlo, čtyřmotorový výzvědný stroj Lockheed P-3 Orion.

Ihned po útoku na základnu dorazilo pákistánské komando, které se snažilo útočníky zlikvidovat. Přes noc byl na místě klid, brzy ráno se ale během půl hodiny ozvalo osm výbuchů. Zástupci armády uvedli, že se vojákům podařilo zabít pět útočníků. Při střetu také zahynuli čtyři členové námořnictva, kteří na základně pracovali. „Operace skončila. Hlavní budova byla vyčištěna,“ sdělil pákistánský činitel. „Pro jistotu ještě pátráme v okolí po dalších teroristech, ale hlavní operace skončila.“

K přípravě útoku se přihlásil Tálibán. „Byla to pomsta za mučednictví Usámy bin Ládina. Byl to důkaz, že jsme stále jednotní a silní,“ uvedl mluvčí hnutí. Ozbrojenci, kteří zaútočili na základnu, podle něj mají dostatek jídla a munice, aby se mohli bránit ještě tři dny.

Muslimové po celém světě se musí spojit

„Jak se můžeme v Karáčí cítit v bezpečí, když se teroristé mohou dostat na vojenskou základnu? Jsme z toho pocitu nebezpečí už unavení. Muslimové po celém světě se musí spojit a skoncovat s terorismem,“ myslí si Sohail Hashim, obyvatel Karáčí.

Bin Ládina zabilo americké komando v severním Pákistánu počátkem května. Tálibán poté vyzval k útokům proti cílům pákistánské vlády i ozbrojených složek a proti Američanům.

Mulla Umar je naživu, tvrdí afghánský Tálibán

Afghánský Tálibán dnes také popřel zprávu o údajné smrti vůdce hnutí Mully Muhammada Umara. S informací přišla afghánská televize, podle níž byl lídr Tálibánu zabit na území Pákistánu, cestou z Kvéty do Severního Vazíristánu. Pákistánské úřady ale odmítly zprávy o smrti Mully Umara potvrdit.

Muhammad Umar
Zdroj: ČT24