Za krev se v Bulharsku „platí zlatem“

Sofie - V Bulharsku kvete ilegální obchod s lidskou krví. Nedostatek dárců vedl nemocnice ke zvláštní akci. Kdo chce být operován, musí si zajistit krev sám, třeba od příbuzných. To ale pro mnohé není možné, a tak se daří pouličním handlířům, kteří za krev žádají přemrštěné částky.

Marina Šipkovenská zoufale potřebovala krev pro urgentní operaci své 89leté matky. Nezbylo jí než požádat pouliční prodejce. „Napřed jsem zkusila smlouvat, ale velmi mě to zraňovalo, tak jsem toho nechala. Nakonec jsem jim vděčná, nikdo jiný mi v tu chvíli neuměl pomoci,“ říká Marina. 

Skupinky překupníků s krví přitom postávají přímo u nemocnic. Když si u nich někdo zaplatí dárcovství krve, překupníci pak do nemocnice pošlou někoho ze svých lidí. Ti se tu vydávají za příbuzné pacienta. V Bulharsku lze totiž krev jedině darovat, nikoliv prodat. Zaplacení dárci si přitom vydělají za jeden odběr i jeden průměrný plat. 

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Nemocniční personál tuto hru zná, je ale bezmocný. Natalia Mašarova, náměstkyně Národního centra hematologie, upozorňuje na rizika: „Chceme, aby to skončilo. Mnozí z těchto dárců jsou nemocní, jenže to tají. A krevní testy to prokážou až po určité době.“