Zkázu Airbusu nad Atlantikem způsobil prý lidský faktor

New York - Za zkázou francouzského Airbusu, který spadl před dvěma lety se 228 lidmi do Atlantiku, je selhání lidského faktoru. Piloti nedodrželi běžné procedury, informoval americký list Wall Street Journal, který se odvolává na předběžné výsledky analýzy záznamů černých skříněk. Airbus se zřítil do Atlantiku 1. června 2009, zahynulo všech 228 lidí na palubě. Černé skříňky z něj byly vyzvednuty během nového pátrání začátkem tohoto měsíce z hloubky 3900 metrů. Údaje v nich obsažené jsou čitelné a vyhodnocují je vyšetřovatelé ve Francii.

Posádka letadla A330 byla zřejmě vykolejena selháním ukazatelů rychlosti letu a poplašnými signály několika automatických systémů kontroly letu. Když motory přestaly správně táhnout, měla jejich chod okamžitě sama usměrnit. Místo toho, aby se pustila do běžné procedury, tedy do zajišťování stability letadla, ztratila čas zkoumáním vadných údajů indikátorů letu a čekala až zase začnou fungovat správně.

Taková je aspoň předběžná analýza posledních chvil letu tak, jak je zaznamenaly dvě černé skříňky, které byly nedávno vyloveny ze dna oceánu. Kritickou situaci vyvolalo zamrznutí vnějších čidel, které mimo jiné ukazovaly rychlost stroje. To už se ale vědělo i předtím. Německý magazín Der Spiegel k tomu v neděli uvedl, že kapitán letounu navíc nebyl v době, kdy nastaly potíže, v kokpitu. Na svoje kopiloty volal pokyny, ale už marně.