NATO podniklo největší nálet na Libyi od března

Tripolis - Letadla Severoatlantické aliance podnikla rozsáhlý nálet na libyjskou metropoli Tripolis. Podle mluvčího vlády Muammara Kaddáfího zahynuli tři lidé a 150 jich utrpělo zranění. Podle televize Al-Arabíja explodovalo v různých částech města 17 raket; agentura AP hovoří o 20 leteckých úderech a odhaduje, že šlo o největší nálet od březnového zahájení leteckých operací NATO proti Libyi.

Podle libyjského vládního zdroje byly útoky namířeny proti sídlu takzvaných Lidových gard, což jsou kmenové armádní složky. Budova byla ale prý skoro prázdná a oběti tvoří obyvatelé sousedících domů. Byl zasažen i komplex libyjského vůdce.

NTC je legitimní partner pro USA, Francii, Rusko a Jordánsko

NTC dosahuje diplomatických úspěchů (zdroj: ČT24)

USA dnes nabídly povstalcům otevřít zastoupení Přechodné národní rady (NTC) ve Washingtonu. Rovněž Francie nabídla otevření kanceláře povstalců v Paříži. Americkou nabídku předal povstalcům náměstek ministryně zahraničí pro Blízký východ Jeffrey Feltman, který jako první představitel administrativy navštívil baštu rebelů Benghází. Jeho návštěva je podle ministerstva vyjádřením uznání Přechodné národní rady jako legitimního partnera pro jednání.

Za legitimního partnera pro jednání označil NTC i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který se v pondělí setkal se zástupcem libyjských povstalců Abdarem Rahmánem Šalghamem. Podle Lavrova Šalgham při jednání zdůraznil, že NTC nežádá, aby byla uznána jako jediný zástupce libyjského lidu, ale pouze jako legitimní partner jednání o budoucnosti Libye. Ruský ministr vyjádřil podporu práci Africké unie, která se setká k jednání o situaci v Libyi ve čtvrtek a v pátek v Addis Abebě.

NTC jako zástupce libyjského lidu dnes uznalo Jordánsko. Ammán zároveň oznámil, že do Benghází vyšle trvalého vyslance, aby byly posíleny vztahy Jordánska a NTC.

Libyjští povstalci a zdroj z mezinárodní ropné společnosti dnes podle agentury Reuters informovali, že záhadně zmizelý ministr pro ropu Kaddáfího vlády Šukrí Ghaním neuprchnul, ale nadále tajně pracuje pro libyjského vůdce. Oproti původním spekulacím o útěku jel prý Ghaním do Tuniska vyjednávat o ropných smlouvách.

Nálet na Tripolis
Zdroj: ČT24