Superputin likviduje s medvěd(ěv)ovou pomocí zombíky

Moskva – Rusové a znalci ruštiny se mohou v těchto dnech bavit na webu u nového komiksu o premiérovi Vladimiru Putinovi, o němž se spekuluje jako o (staro)novém ruském prezidentovi. Příběh se odvíjí „rok před koncem světa“ (tedy před prezidentskými volbami na jaře 2012). Autoři komiksu přiznávají, že dílko zvládli za dva týdny a v pozadí byl prý i záměr suplovat chybějící dialog na politické scéně. Oslovená nakladatelství jim však knížku vydat odmítla.

V první epizodě nazvané Skrytá hrozba se Superputin snaží zhatit záměr teroristů al-Káidy vyhodit do povětří moskevský autobus č. 339. Chopí se volantu s vědomím, že rychlost nesmí klesnout pod osmdesátku až do chvíle, než jeho „nanopomocník“, prezident Dmitrij Medvěděv, vstupující na scénu v medvědí kůži, vypátrá a zneškodní skrytou bombu. Na cestě se však vynořují další a další problémy ruské reality: moskevské zácpy, jimiž si Putinův autobus snaží razit cestu za pomoci nenáviděného modrého majáčku pro limuzíny prominentů, a opoziční demonstranti, kteří jako zombíci požadují zrušit privilegia, obnovit volby gubernátorů, vrátit nezávislou televizi a osvobodit vězněného ropného magnáta Michaila Chodorkovského.

Z potíží dostane vládnoucí dvojici až vicepremiér Igor Sečin, vyobrazený jen v náznacích - jako každá šedá eminence je totiž neviditelný. Pokračování má následovat za měsíc, kdy Putina čeká utkání s obřím trollem, což může být jak bájná bytost ze skandinávských bájí, tak v hantýrce uživatelů internetu provokatér v debatách.

Putin se v komiksu těší pseudonymu „člověk jako každý“. Mezi bloggery se vynořilo i podezření, že nápad pochází od šéfideologa Kremlu Vladislava Surkova. Politická satira z ruské scény v Putinově éře totiž prakticky vymizela, až loni se na novoroční obrazovce objevil animovaný film, v němž si komické postavičky Putina a Medvěděva zazpívaly žertovnou písničku. Do skutečné satiry však dílko mělo podle kritiků hodně daleko.

  • Vladimir Putin v komiksu Superputin autor: ČT24, zdroj: www.superputin.ru http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2576/257535.jpg
  • Dmitrij Medvěděv a Vladmiri Putin v žertovném novoročním klipu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2576/257542.jpg