Kulohlavci se od skotských ostrovů vrátili na moře

Londýn - Na pobřeží skotských ostrovů uvízlo šest desítek kulohlavců černých. Už se jim ale zřejmě podařilo vrátit na moře. Podle zjištění odborníků celé stádo asi na břeh doprovázelo umírající samici. Kytovci uvízli na mělčině ostrova South Uist v souostroví Vnější Hebridy už minulý týden ve čtvrtek.

Vědci provedli testy jedné z uhynulých velryb a zjistili, že vykazovala příznaky infekce. Domnívají se tedy, že stádo doprovázelo nemocnou velrybu až do oblasti, který byla i jemu nebezpečná. Kulohlavci jsou velmi sociální živočichové, kteří obvykle neopouštějí strádajícího člena své skupiny.

Odborníci se zprvu obávali o osud celého stáda, pokud by nebylo schopné se vrátit na otevřené moře.  Po čtyřech dnech u pobřeží ale kulohlavci sami odplavali zpátky na moře. Záchranná námořní služba ale později našla mrtvou další velrybu.

Ještě předtím, než se stádo vrátilo na moře, vědci prozkoumali některé z velryb a na jejich hlavách objevili zranění, způsobená nejspíš při otěru o skaliska na dně mělčiny.

Hejno kulohlavců
Zdroj: ČT24/EBU