Řady gruzínských demonstrantů notně prořídly

Tbilisi – Podstatně menší účast poznamenala další z řady protestů proti režimu prezidenta Michaila Saakašviliho, který se dnes konal v gruzínské metropoli Tbilisi. Podle organizátorů měl být masovou demonstrací a „počátkem revoluce“. Hlavní postava protestů a bývalá šéfka gruzínského parlamentu Nino Burdžanadzeová dává nízkou účast za vinu „skutečnému teroru, který rozpoutaly úřady“. Několik aktivistů jejího hnutí Národní shromáždění bylo údajně zatčeno a někteří biti. „Jestli jsem před týdnem hovořila o autoritářské vládě, dnes mohu mluvit o diktatuře,“ uvedla. Dnešní účast tří tisíc lidí byla podstatně menší než na prvním z protestů, který se konal 21. května.

Vzhledem k malé účasti bude muset opozice podle Burdžanadzeové zvolit jiný způsob, jak se postavit současnému prezidentovi. „Pokud kampaň zahájená Národním shromážděním selže, bude to vina lidu… Jako politická síla hnutí nezklamalo,“ uvedla Burdžanadzeová.

Na dnešek plánovaný „Den hněvu“ poznamenala v předvečer roztržka v opozičních řadách ohledně postupu proti vládě Saakašviliho, jehož opozice viní ze zneužití moci a z diktátorských sklonů. Opoziční Gruzínská strana v úterý oznámila, že se nezapojí do dnešního protivládního protestu, který Národní shromáždění svolalo. Obě organizace sdružují radikální odpůrce Saakašviliho režimu, v čele obou stojí jeho bývalí vysocí představitelé. Podle místních médií v opozičních řadách došlo k rozkolu.

Rozhovor s Janem Šírem (zdroj: ČT24)

Protestní akce proti Saakašviliho vládě začaly v Tbilisi minulou sobotu. První den se jich zúčastnilo až 10 tisíc lidí, postupně ale zájem opadal.