Záludné vuvuzely: Kromě nervů a uší útočí už i na plíce

Johannesburg – Nejen ohlušujícím zvukem, ale i nemocemi jako tuberkulóza nebo chřipka mohou vuvuzely otravovat lidem život. Krátké zafoukání na tuto nervy drásající trumpetu totiž podle odborníků způsobí spršku slin podobnou kýchnutí, při níž se do vzduchu za vteřinu dostanou na čtyři miliony drobných kapének. Studii o trubkách, na něž na loňském mistrovství světa v Jihoafrické republice houkaly tisíce fotbalových fanoušků, přinesl v pondělí server časopisu PLoS One. Organizátoři blížících se olympijských her v Londýně proto zvažují, jestli vuvuzely nezakážou.

Novou studii zdravotních dopadů vuvuzel provedli vědci z Londýnské školy hygieny a tropického lékařství. Požádali osm dobrovolníků, aby troubilo na vuvuzely, a speciálním laserovým zařízením měřili, kolik kapének přitom vznikne. Průměrně tak uvolnili 658 000 částic na litr vzduchu, přičemž za vteřinu jich z trumpet vyletěly čtyři miliony. Když dobrovolníci dostali za úkol křičet, uvolnili 3 700 částeček na litr vzduchu. Za vteřinu jich z trubky ven vyšlo 7 000.

Diváci sportovních zápasů, jejichž sousedé troubí na vuvuzely, tak mohou počítat s tím, že při zápasu velké množství tohoto aerosolu vdechnou, tvrdí jedna z autorek studie Ruth McNerneyová. Není ale prý třeba, aby vuvuzelám odzvonilo úplně. Podobně jako při kašli nebo kýchání by měla vzniknout pravidla slušného troubení na vuvuzely. Především lidem s infekcemi je třeba doporučit, aby na vuvuzely netroubili, když je blízko nich někdo jiný, řekla McNerneyová.