Clintonová v Pákistánu žehlí vztahy

Islámábád -Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes přijela na nečekanou návštěvu do pákistánského Islámábádu. Po jednání s pákistánskými představiteli prohlásila, že vzájemné vztahy obou zemí jsou v bodu obratu. Situaci totiž nedávno zhoršila úspěšná operace amerického komanda proti šéfovi teroristické sítě al-Káida Usámovi bin Ládinovi v pákistánském městě Abbottábádu.

Agentury popisují dnešní jednání americké delegace v Islámábádu jako napjatá a úsměvů prostá. Američané se sešli s prezidentem Asífem Alím Zardárím, předsedou vlády Júsufem Rézou Gíláním a náčelníkem generálního štábu ozbrojených sil Ašfakem Kajanim. Americká ministryně následně prohlásila, že obě země jsou si vědomy, že boj s islámským extremismem trvá.

Pákistánská vláda operaci proti nejhledanějšímu teroristovi přivítala, ale zároveň kritizovala Washington za to, že zásah byl utajovaný a narušil svrchovanost pákistánského území. Mnoho amerických zákonodárců naproti tomu nevěří, že Islámábád o Usámově úkrytu nevěděl, a požaduje omezení americké finanční pomoci, která ve velkých objemech do Pákistánu směřuje.

Hillary Clintonová, americká ministryně zahraničí

„Existují některá očekávání, která by Pákistán měl naplnit. Chci ale zdůraznit, že nejsou postranním pozorovatelem. Aktivně vedou svůj vlastní urputný boj s teroristy a extrémisty.“

Den před příjezdem do Pákistánu Clintonová prohlásila, že spolupráce s Pákistánem je pro USA strategická nezbytnost. Dodala nicméně, že Islámábád by měl proti terorismu bojovat rozhodněji. Clintonová označila Pákistán za „dobrého partnera“ v boji s terorismem, přestože rozpory kolem operace proti bin Ládinovi trvají.

Clintonovou na cestě doprovází šéf sboru náčelníků štábu Mike Mullen. Ministryně by měla jednat s prezidentem Ásifm Alím Zardárím, vrchním velitelem armády Ašfakem Kajáním a šéfem mocné tajné služby ISI Ahmadem Šudžá Pašou.