Boje dvou drogových kartelů uvěznily v Mexiku tisíce lidí

Mexiko - Boje drogových kartelů na západě Mexika těžce doléhají na civilní obyvatele. Ve městě Buenavista Tomatlán se postřílely dva konkurenční gangy. Armáda podle opozice nemá dost peněz na to, aby situaci řešila. Město se tak proměnilo v uprchlický tábor. V kostele, školách a parku se schovávají na dva tisíce lidí, kteří sem utekli před boji drogových kartelů.

„Bojují spolu, je to jejich věc, ale my jsme se ocitli mezi nimi. Máme děti, bojíme se,“ říká Salvador Negrete. 

Další stát na západě Mexika Nayarit má přitom skoro stejné problémy. Tady zemřelo 29 lidí při přestřelce mezi dvěma konkurenčními gangy. Policie našla u silnice rozstřílenou kolonu, těla v neprůstřelných vestách, stopy po odpálených ručních granátech a tisíce kusů vystřílených nábojnic. 

Mexiko pod palbou drogových kartelů (zdroj: ČT24)

Mexická vláda vyhlásila kartelům válku v roce 2006. Od té doby už zemřelo 38 tisíc lidí. Opozice požaduje navýšit malý rozpočet na obranu, loni na ni Mexiko uvolnilo skoro 5 miliard dolarů, to je ale jen půl procenta HDP. „Vzhledem k tomu, jaké máme problémy, jsou naše výdaje naprosto směšné. Armáda prostě potřebuje víc,“ tvrdí opoziční politik Rogelio Cerda. 

Vojáci mají v Mexiku o třetinu nižší plat než v Kolumbii, a to i když je Mexické HDP v přepočtu na hlavu o polovinu vyšší. To dává prostor korupci, někteří vojáci si navíc přivydělávají přímo prací pro kartely. A jeden z gangů, Los Zetas, dokonce založili bývalí členové armádních speciálních jednotek.