USA prodloužily protiteroristický zákon

Washington - Americký Senát, Sněmovna reprezentantů i prezident Barack Obama prodloužili na další 4 roky platnost částí protiteroristického zákona známého pod označením „Patriot Act“. Tato pravidla, která se týkají odposlechů nebo sledování osob podezřelých z terorismu, podle kritiků porušují lidská práva. Kontroverzní zákon vznikl za bývalého prezidenta George Bushe po útocích z 11. září 2001.

Platnost některých částí zákona se musí pravidelně prodlužovat kvůli obavám, že by jejich zneužitím mohlo dojít k porušení občanských práv.   

Jde například o části týkající se přístupu federálních vyšetřovatelů k osobním materiálům a záznamům podezřelých, odposlechů lidí podezřelých z terorismu nebo sledování takzvaných osamělých vlků, tedy lidí podezřelých z terorismu bez zjevných vazeb na nějakou skupinu.   

Prodloužení prošlo hladce v obou komorách parlamentu, i když v Senátu po několik dní hlasování zdržoval republikán Rand Paul, podle něhož části protiteroristického zákona příliš zasahují do práv občanů. Kvůli této prodlevě byl nakonec zákon prodloužen jen těsně předtím, než by platnost některých jeho částí vypršela. 

Americký prezident k zákonu připojil svůj podpis na dálku z Francie, kde se těsně před půlnoční lhůtou nacházel na summitu skupiny vlivných zemí G8. Obama k tomu využil „automatického pera“, které za něj normu ve Spojených státech podepsalo.