Přívrženci Mladiče napadli policii kamením a klacky

Bělehrad - Prostranství před srbským parlamentem je místo, kam dnes večer přišlo přes 10 tisíc přívrženců Ratka Mladiče včetně jeho manželky a syna podpořit svůj idol, a to za silného dohledu policie. Celá akce přesto, že byla velmi emotivní, proběhla bez incidentů. Až po skončení oficiální části mítinku musela policie zasáhnout proti tvrdému jádru demonstrantů. Ti na policisty začali házet kamení a klacky. Policie musela použít obušky a podle zpravodaje ČT se policistům podařilo situaci kolem 22. hodiny uklidnit. Několik lidí bylo zatčeno a zranění jsou na obou stranách.

Organizátoři mítinku v čele s místopředsedou SRS Draganem Todorovičem poté vyzvali ke klidu a kvůli potyčce mítink přerušili. Do centra vzápětí dorazily policejní posily a SRS voláním Ať žije Mladić! krátce po 21:00 shromáždění ukončila.

V době demonstrace nad hlavami demonstrantů vlály srbské vlajky, lidé drželi v rukou Mladičovy portréty a transparenty vyjadřující mu podporu. Bývalý velitel bosenských Srbů je všemi přítomnými považován za srbského hrdinu a ti, kdo ho chtějí vydat spravedlnosti, jsou v jejich očích zrádci Srbska. Celá akce radikálů se konala před budovou parlamentu pod hlavním heslem Stop zradě. Sám Mladić v předvečer protestu vyzval své stoupence, aby nedopustili v ulicích krveprolití. 

Telefonát Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Bezpečnost ve městě zajišťovalo asi 3 000 policistů, vládní budovy a sídla zahraničních diplomatických zastoupení dostala zvláštní policejní ochranu. Na mítinku se prodávalo i mnoho nacionalistických suvenýrů. Fotbalový dres s Mladičovým portrétem nebo vojenskou čepici podobnou té, jakou generál nosil za války v 90. letech, bylo možné koupit v přepočtu za 120 korun. Mítink uspořádala Srbská radikální strana, která je součástí parlamentu. Její lídr Vojislav Šešelj je ale v současné době ve věznici v Haagu, kde rovněž čelí obvinění z válečných zločinů za válek v bývalé Jugoslávii.
 

V Haagu na Mladiče čeká fešácký kriminál

Pojede tedy do Haagu, kde ho čekají buď zítra, nebo v úterý, hrdina svého národa, nebo naopak zbabělec, který držel svou zemi jako rukojmí? Mladiče budou provázet oba názory, ten druhý možná převládá v Bělehradě, první naopak například v Lazarevu, kde byl zatčen.

A v Haagu na něj už čeká přímo fešácký kriminál. Po příjezdu ho totiž transportují do věznice Scheveningen. Věznice je na okraji Haagu blízko u moře a cela, kde bude Mladić žít připomíná spíš studentský pokoj než vězení. Úzká místnost, kde je postel, skříňky, umyvadlo, toaleta, nechybí ani televize či počítač, ten ale nemá přístup na internet. Obžalovaní netráví v cele tolik času jako jinde ve vězení. Od rána do večera se totiž mohou pohybovat v prostorách jednoho celého křídla věznice. Věznice má tři křídla, není tudíž vyloučené, že pokud by byl Mladić umístěn do stejného křídla, kde je vězněn Radovan Karadžić, mohou se oba potkávat takřka denně. Mluvčí soudu se zatím k tomu, kam Mladiče soud umístí, nevyjádřila.  


Vězni si mohou ve společné kuchyni připravovat vlastní jídlo, pokud jim to místní nechutná. Využít lze i prostory pro společenské hry, jako například stolní fotbal. Obžalovaní mají také možnost vzdělávání – oblíbené jsou kurzy angličtiny nebo kurzy práce s počítačem, lze se věnovat i umění, jako je malířství, sochařství. K dispozici mají též satelitní televizi a noviny. O zadržované se rovněž pravidelně stará lékař. Každý má právo na hodinu denně na čerstvém vzduchu, mají možnost hrát fotbal, volejbal nebo squash. Ve speciální místnosti se mohou také scházet se členy rodiny či právními zástupci.

Devětašedesátiletý Mladić nyní v bělehradské věznici čeká, až bude vydán k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Mladiče, který je podezřelý ze zločinů za balkánské války v 90. letech, ve čtvrtek po létech pátrání dopadla srbská policie.