Sbor náčelníků povede „bojem prověřený generál“

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes na funkci předsedy sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil nominoval generála Martina Dempseyho, dosavadního velitele pozemního vojska. Nominaci Dempseyho, který dříve velel americkým vojákům v Iráku, musí ještě schválit Senát.

Obama Dempseyho, který v armádě slouží již 40 let, označil za „jednoho z nejrespektovanějších a bojem nejvíce prověřených generálů“. Funkce by se Dempsey, který se narodil v roce 1952, měl ujmout na konci září, kdy vyprší funkční období Mika Mullena. V čele pozemního vojska Dempseyho nahradí generál Raymond Odierno, který v minulosti také velel americkým silám v Iráku.

V armádních kruzích se původně předpokládalo, že se funkce po Mullenovi ujme jeho dosavadní zástupce James Cartwright. Později se ale vynořily pochybnosti o jeho stylu řízení a Mullen ani ministr obrany Robert Gates Cartwrighta do funkce nedoporučili.

Výměna předsedy sboru náčelníků štábů je poslední v řadě změn ve vedení ozbrojených složek, které Obama na jaře oznámil. Už v dubnu uvedl, že Gatese v čele Pentagonu vystřídá dosavadní šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leon Panetta. Na jeho místo do CIA Obama jmenoval dosavadního velitele spojeneckých sil v Afghánistánu Davida Petraeuse.

Prezident také požádal Kongres, aby o dva roky prodloužil mandát řediteli Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robertu Muellerovi. Původně mu mělo funkční období skončit v září.