Íránky se chtějí líbit - i v hidžábu

Teherán - Šéf íránské bezpečnosti chce posílit náboženskou policii v zemi o dalších 70 tisíc policistů. Ti budou střežit dodržování islámských pravidel v oblékání. Mnoho moderních Íránek ale nařízení obchází a drží krok s módou – a to i přes hrozbu pokuty nebo zadržení. Móda a zahraniční vlivy se totiž přes přísnou kontrolu, cenzuru nebo náboženskou policii do Íránu stejně dostanou.  Jak je skloubit s přísnými islámskými pravidly nebo jak je kulturně přizpůsobit, je výzva pro ženskou vynalézavost.

Mladé Íránky z Teheránu například šikovně kombinují západní módu a co nejméně povinných islámských pravidel: hidžáb, který zahalí jen vlasy a krk, nebo čádor, v němž nejsou vidět ani kotníky.

V hidžábu přitom Íránky nechodí jen po ulicích. Musí ho mít i při jiných aktivitách – například při sportu. Kromě vlasů je také zakázáno ukazovat obnažené paže nebo nohy. Vliv na to, jak a kolik se Íránky zahalují, má tradiční výchova, ekonomický status rodiny nebo i místo zaměstnání. Do některých míst „necudně oblečené ženy“ vstoupit nemohou, přičemž se nejedná jen o mešity.

Íránská náboženská policie dohlíží na správné muslimské oblékání (zdroj: ČT24)

Z hidžábu se při vynalézavosti Íránek leckdy stává i módní doplněk, šátek ale ženy povinně nosit musí. Ne všechny si na to ovšem stěžují: některé se v čádoru cítí pohodlně. Podle íránské volejbalové federace si například hráčky na oblékání v souladu s islámskými pravidly zvykly a vůbec jim to prý při hře nevadí.