Kaddáfí je ochoten k příměří, tvrdí prezident JAR Zuma

Tripolis – Libyjská státní televize odvysílala v pondělí večer schůzku Muammara Kaddáfího a jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy, který přiletěl do Tripolisu s Kaddáfím jednat. Kaddáfí se tak veřejně objevil poprvé od 11. května, kdy televize zprostředkovala jeho údajnou schůzku s kmenovými vůdci. Podle Zumy je Kaddáfí ochoten uzavřít příměří s povstalci, ale libyjský vůdce trvá na dobře známých podmínkách, které zhatily předcházející snahy o příměří. NATO dočasně zrušilo svou bezletovou zónu nad Libyí, aby umožnilo Zumovu letadlu přistát na hlavní vojenské základně poblíž Tripolisu. O situaci v Libyi bude dnes jednat i Rada bezpečnosti OSN.

Zuma přiletěl v pondělí odpoledne do Tripolisu, kde ho u letadla přivítal premiér Bagdádí Alí Mahmúdí a další hodnostáři. Kaddáfí osobně na letišti nebyl. Podle agentur byl Zuma odvezen do komplexu Báb al-Azízíja, vešel do jedné z vil a vyšel o dvě hodiny později, aniž učinil nějaké prohlášení k přítomným novinářům.

O setkání s Kaddáfím Zuma informoval zpravodaje z jihoafrické a libyjské televize, které jeho komentář odvysílaly pozdě v noci. Na záběrech libyjské státní televize Kaddáfí vítal Zumu a další činitele a pak s nimi odešel chodbou. Delegace libyjského vůdce i jihoafrického prezidenta byly poté zachyceny, jak sedí v bílých křeslech ve velké místnosti. Televize podle agentury Reuters neuvedla, kde se setkání uskutečnilo.

Kaddáfí jednal s Jacobem Zumou (zdroj: ČT24)

Podle jihoafrického prezidenta je Kaddáfí ochoten přistoupit na návrh Africké unie na příměří, které by zakotvilo zastavení všech bojových akcí, včetně leteckých úderů NATO na podporu povstaleckých sil. Libyjský vůdce podle Zumy trvá na tom, že „všem Libyjcům musí být dána šance vzájemně jednat“ a určit budoucnost země. Zuma neřekl, zda je Kaddáfí ochoten odstoupit, což je hlavní požadavek opozice, která jím podmiňuje vyjednávání.

Zuma stál v čele delegace Africké unie, která přivezla v dubnu do Tripolisu návrh na příměří. Kaddáfí řekl, že na ně přistoupí, rychle ho ale ignoroval a obnovil útoky. Povstalci naproti tomu příměří odmítli, protože neobsahovalo Kaddáfího odchod od moci. Od té doby veškeré snahy o příměří ztroskotávaly na stejné věci.

Jako prostředník řešení situace v Libyi se nabídlo také Rusko. Tripolis si ale nepřeje, aby byla obcházena Africká unie. Zuma před pondělním příletem do Tripolisu podle agentury AFP řekl, že nálety NATO podkopávají současné africké zprostředkovatelské snahy. Skutečnost, že musel „žádat o povolení NATO“ ke své cestě do Libye podle Zumy „podlamuje integritu Africké unie“.

Libyjského vůdce mezitím oslabuje dezerce. Na tiskové konferenci v Římě v pondělí večer vystoupilo pět jeho generálů, dva plukovníci a major, kteří se přidali na stranu povstání. Do Itálie, která libyjské rebely diplomaticky uznala jako přechodnou vládu, s generály přijelo údajně taky 120 zběhlých vojáků nižších šarží. „Vyzýváme naše kolegy, další libyjské činitele a zástupce bezpečnostních složek, aby následovali naši revoluci 17. února, aby se přidali k lidu,“ prohlásil na brífinku jeden ze zběhlých generálů Oun Alí.